Home > Spänningar mellan USA och Kina och dess påverkan på amerikanska företag

Spänningar mellan USA och Kina och dess påverkan på amerikanska företag

Innan coronavirus-krisen startade påverkade handelspolitiken mellan USA och Kina direkt aktiemarknadens och de allmänna finansiella marknadernas priser.

Utöver spänningarna mellan USA och Kina har USA även sänkt sin företagsskatt, förändrat NAFTA, lämnat klimatavtalet, Iran-avtalet, förelagt tariffer med mera.

Handelskriget har nu nått en ny nivå. Det handlar inte endast om tariffer eller om fas ett eller två av ett möjligt avtal med Kina. Istället handlar det om en full bojkott. USA har varit tydliga med att de inte kommer ge ut federala lån till amerikanska företag som outsourcar produkter eller delar av sina produkter till Kina. Dessutom har Trump gjort det tydligt att detta är ett kinesiskt virus som vi har att göra med, inte ett coronavirus.

Spänningarna mellan USA och Kina ökar och det finns risk för eskalering. Om Trump vinner Vita Huset igen kommer amerikanska företag möta stora förluster om relationen inte förbättras.

Amerikanska företag riskerar att förlora flera miljarder i försäljning

Trots rubrikerna och all bevakning som det fått under de senaste åren har handelsavtalet mellan USA och Kina inte lyckats uppnå önskade resultat. Exempelvis hade den amerikanska administrationen som mål att Kina skulle köpa fler produkter från USA (exempelvis inom jordbruk). En ny studie av Gavekal Dragonomics visar dock att kinesisk import av varor från USA faktiskt har minskat sedan Trumps valvinst år 2016.

Amerikansk export av varor och tjänster till Kina har också minskat. Det blir allt svårare att förstå kriget mellan de två länderna då handeln har påverkat båda ekonomierna negativt. En annan intressant aspekt är att ju mer den ekonomiska och politiska konflikten eskalerar, desto fler amerikanska företag riskerar att förlora miljarder i försäljning.

Om man kan säga något om påverkan av handelsavtalet mellan USA och Kina så är det att resultat kan synas i amerikansk försäljning till Kina. Amerikanska bolag och deras partners sålde mer varor och tjänster till Kina under Trumps regeringstid med cirka 100 miljarder dollar. Detta riskerar nu att äventyras, utöver de 500 miljarder som såldes innan Trumps valvinst.

Coronavirus-pandemin har saktat ned globaliseringen, och till följd av det har isolationistisk politik blivit mer populär. Om USA och Kina inte börjar närma sig varandra kan amerikanska företags intäkter hotas.

Och i och med det även Trumps trumfkort, hur det går för aktiemarknaden.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.