Home > Spansk oro fortsätter att tynga EUR

Spansk oro fortsätter att tynga EUR

Stigande spanska obligationsräntor i kombination med rädsla för att landet snart kommer att behöva en internationell räddningsaktion, skickade EUR till nya bottennoteringar mot sina viktigaste valutarivaler i går. Valutaparet EUR/USD föll till sin lägsta nivå på mer än två år, medan valutaparet EUR/JPY sjönk till ett nytt lägsta på tolv år. I dag varnar analytiker för att EUR kan sjunka ytterligare beroende på resultaten av de franska och tyska tillverknings- och tjänsteindexen. Valutahandlare kommer också att vilja uppmärksamma ett tal från Federal Reserves ordförande Ben Bernanke. Varje tecken på att Federal Reserves ordförande antyder om en ny omgång av kvantitativa lättnader kan bidra till att EUR tar tillbaka en del av sina senaste nedgångar kontra USD.

EUR/USD GBP/USD USD/JPY USD/CHF AUD/USD EUR/GBP
Daglig trend down down up up up up
Veckotrend down down down up down up
Motstånd 1.2231 1.5654 79.31 0.9999 1.0423 0.7899
1.2184 1.5602 78.85 0.9960 1.0370 0.7865
1.2156 1.5569 78.56 0.9925 1.0337 0.7834
Stöd 1.2109 1.5519 78.09 0.9870 1.0285 0.7786
1.2074 1.5486 77.80 0.9839 1.0252 0.7754
1.2023 1.5434 77.34 0.9794 1.0199 0.7715

Ekonominyheter

USD – Tillflyktsortsvalutan USD apprecierar mot mer riskfyllda valutor

USD utökade sin uppåtgående trend mot de flesta av dess viktigaste valutarivaler under den europeiska handeln i går, då investerare fortsatte hysa farhågor för skuldsituationen i Spanien. Dessutom med förnyad oro för Greklands ekonomiska hälsotillstånd fick valutahandlare att söka sig till säkra tillgångar. Valutaparet EUR/USD föll med nära 80 punkter till 1,2066, dess lägsta nivå sedan juni 2010. Paret AUD/USD föll med drygt 70 punkter, innan det fann stöd på 1,0250 nivån. USD var inte så lyckligt lottad mot dess säkra valutarival JPY. Valutaparet USD/JPY föll till ett sex veckors lägsta på 77,94, innan det iscensatte en vändning och rörde sig upp till 78,20.

Sett till dagens handel kommer valutahandlare i USD vilja uppmärksamma ett tal från Federal Reserves ordförande Bernanke som äger rum klockan 12:45 GMT. Med tanke på att den amerikanska ekonomin ha börjat sakta in de senaste månaderna kommer investerare noggrant följa dagen tal av Bernanke, för att se om han kommer att ge någon vink om någon ny runda av kvantitativa lättnader klockan 12:45 GMT. Om så sker kan vi få se en USD vända nedåt från dess uppgångar i går. Fortsätter Bernanke att vara tyst om eventuella nya åtgärder för att stärka den amerikanska ekonomiska återhämtningen, kan USD utvidga sin senaste hausseartade trend.

EUR – EUR deprecierade efter att förnyad oro för Grekland återvänt till marknaden

Än en gång återvände i går farhågor för den ekonomiska situationen i Grekland, efter en rapport från internationella valutafonden som inte kommer att fortsätta finansiera landets underskott. Nyheterna i kombination med stigande lånekostnader i Spanien fick investerare att överge mer riskfyllda tillgångar och resulterade i att EUR föll över hela linjen. Efter att ha fallit mer än 100 punkter under nattens handel, nådde valutaparet EUR/JPY en tolv års lägsta på 94,23 under tidig morgon handel. Mot GBP deprecierade EUR till ett 3 ½ års lägsta på 0,7758, innan det iscensatte en mild korrigering uppåt och stabiliserade sig på 0,7800 nivån.

I dag kommer valutahandlare i EUR vilja uppmärksamma de franska och tyska tillverkningsindexen och inköpschefers tjänsteindex som släpps 07:00 och 07:30 GMT. Skulle någon av statistikrapporterna tyda på att skuldkrisen i euroområdet tynger antingen den franska eller tyska ekonomin, kan EUR fortsätta depreciera ytterligare under den europeiska handeln. Dessutom kan varje negativ rapport eller meddelanden angående den grekiska ekonomin resultera i ytterligare baisse i EUR.

Guld – Starkare USD försvagade priset på guld

Priset på guld sjönk så lågt som 1 562,92 dollar per uns under mitten av på dagens handel i går, där en starkare USD ledde till en dyrare ädelmetall för internationella köpare. Sammantaget minskade priset på guld med mer än 20 dollar under loppet av dagen, innan det iscensatte en mindre korrigering uppåt och stabiliserades på 1570 dollar per uns.

I dag kommer investerare i guld vilja uppmärksamma USD och varje rörelse den ser efter ett tal från Federal Reserves ordförande Ben Bernanke. Om Federal Reserves ordförande slår an en pessimistisk ton när det gäller takten i den amerikanska ekonomiska återhämtningen, kan investerare börja spekulera i en ny omgång av kvantitativa lättnader i vilket fall USD skulle kunna vända från sin hausseartade trend. Som ett resultat kan priset på guld börja röra sig uppåt igen.

Råolja – Riskaversion fick råoljan att vända till baisse

Riskaversion på marknaden på grund av förnyad oro när det gäller den spanska och den grekiska ekonomin resulterade i att priset på råolja föll hela dagen i går. Nyheter från euroområdet uppvägde utbudssidans oro på grund av konflikten i Mellanöstern som fick råoljan att vända till hausse förra veckan. Råvaran föll med närmare 2 dollar per fat under den europeiska handeln för att så småningom nå så lågt som 87,92 dollar per fat.

I dag kommer investerare i råolja vilja fortsätta att följa all utveckling i euroområdet, då de sannolikt kommer att fortsätta påverka den riktning råoljan tar. Om euron fortsätter att depreciera mot USD, kan priset på råolja fortsätta lida ytterligare nedgångar, eftersom råvaran blir dyrare för internationella köpare.

Tekniska nyheter

EUR/USD

Det veckovisa diagrammets Slow Stokastiska tycks ha bildat ett hausseartat kors, vilket tyder på att detta par kan se en korrigering uppåt under de kommande dagarna. Dessutom har Williams Percent Range på samma diagram tagit sig in i det översålda territoriet. Valutahandlare kommer att vilja inta långa positioneringar för detta par idag.

GBP/USD

De flesta långsiktiga tekniska indikatorerna visar detta valutapar i en intervallhandel, vilket innebär att inga betydande rörelser är prognostiserade vid denna tidpunkt. Valutahandlare rekommenderas inta en avvaktande hållning, där en tydligare bild kan komma presentera sig den närmaste tiden.

USD/JPY

RSI på det dagliga diagrammet har sjunkit in i det översålda territoriet, vilket signalerar att en uppåtgående rörelse kan väntas i en nära framtid. Dessutom har Slow Stokastiska på samma diagram börjat bilda ett hausseartat kors. Ligga långt i detta valutapar kan vara att föredra för dagen.

USD/CHF

Det veckovisa diagrammets Williams Percent Range ligger väl långt in i det överköpta territoriet, vilket signalerar att en nedåtgående rörelse kan uppstå under de kommande dagarna. Dessutom RSI på samma diagram ligger för närvarande på 70 nivån. Öppnande av korta positioneringar kan vara ett klokt val för detta valutapar.

Wild Card

EUR/GBP

RSI på det dagliga diagrammet har passerat in i det översålda territoriet, vilket tyder på att detta par kan se en korrigering uppåt inom en snar framtid. Dessutom har Slow Stokastiska på samma diagram bildat ett hausseartat kors. Forex valutahandlare kanske vill ligga långt i sina positioneringar inför en brytning uppåt.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto