Home > Spanska Bankia är toppen av ett isberg

Spanska Bankia är toppen av ett isberg

Den snart förstatligade spanska banken Bankia, som kommer att få en kapitalinjektion på 19 miljarder euro utöver tidigare preferensaktier för 4,5 miljarder euro, kan visa sig vara toppen av ett isberg.

”Bankia är, som vi har sagt hela tiden, toppen av ett isberg. Det är en väldigt stor institution, systemviktig och måste hanteras därefter”, sade ekonomen Tobias Blatt, på Daiwa Capital Markets, enligt Bloomberg News.

Bankia-historien har fördjupat oron för hälsan i den spanska banksektorn och bördan den riskerar att lägga på offentliga finanserna.

Räddningspaket för Bankia överträffar redan den spanska ekonomiministern Luis de Guindos tidigare prognos om att 15 miljarder euro i statligt stöd skulle vara tillräckligt för hela den spanska banksektorn.

Nomura prognostiserar att noterade spanska banker kommer att kräva ytterligare 16 miljarder euro i stöd, utöver de 19 miljarder som nu ska injiceras i Bankia. Givet utvecklingen väntas regeringen behöva städa upp och rekapitalisera de redan nationaliserade bankerna Banco de Valencia, Novacaixagalicia och Catalunyacaixa. Inkluderat övriga onoterade banker skulle rekapitaliseringen kunna landa på totalt 50-60 miljarder euro.

”Givet rådande ekonomiska och politiska oro som eurozonen möter kan det sätta ytterligare press på Spanien att överväga externa medel för rekapitaliseringen av bankerna”, skriver Nomura i en analys daterad den 28 maj.

Enligt Nomura väntas endast storbankerna BBVA, Santander och Sabadell visa att de inte behöver stärka kapitalet.

Credit Suisse menar i en analys på måndagen att risken ökat för att de publika finanserna i Spanien inte klarar av hantera ej kända förluster och kapitaltillkortakommanden som kan visa sig i den utlysta externa revisionen av banksektorn.

”Det öppnar dörren för ett behov av externt stöd för att återupprätta solvensen i utsatta enheter”, skriver banken.

Enligt ett uttalande från Luis de Guindos den 11 maj har den spanska bankräddningsfonden 5 miljarder euro i kontanter, vilket innebär att den statliga institutionen kommer att behöva söka finansiering från marknaden.

Oron på de finansiella marknaderna har samtidigt skjutit upp spanska räntor i höjden. Den tioåriga spanska statsobligationen ligger på 6,33 procent.

På måndagen återupptogs handeln i Bankia-aktien på Madrid-börsen och då med ett kursfall. Klockan 9.35 hade Bankia-aktien rasat 25 procent.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.