Home > Spektakulärt kvartal för Amazon

Spektakulärt kvartal för Amazon

Denna vecka har till stor del handlat om att stora IT-företag (Amazon, Facebook, Google, Apple) har grillats av USA:s representanthus angående anklagelser om att bedriva monopol.

Intressant nog skedde detta samma vecka som alla dessa företag skulle utannonsera sina resultat för andra kvartalet 2020.

Amazon rapporterade sina siffror igår efter att de amerikanska marknaderna stängde. Aktiemarknaden hade hittills gått upp och ned i väntan på att de stora IT-företagen, som till stor del ansvarade för aktiemarknadens resultat de senaste månaderna, förväntades publicera sina resultat för det andra kvartalet.

Amazons resultat var inte en besvikelse. De krossade marknadens förväntningar på alla fronter:

  • Nettoomsättning: 88,9 miljarder dollar efter förväntningar på 81,24 miljarder dollar
  • EPS: $10.3 jämfört med $5.22 under andra kvartalet 2019
  • Höjd prognos för nettoomsättningen under tredje kvartalet
  • Skapat över 175 000 jobb sedan mars 2020

Hur ser framtiden ut för Amazon?

De hade inte bara bättre resultat än förväntningarna, Amazon ökade även sin prognos för nästa kvartal. Som Jeff Bezos sade, ”detta är ännu ett väldigt ovanligt kvartal, ett kvartal med otroliga finansiella resultat”.

Inför Amazons pressmeddelande tittade analytiker och kommentatorer på siffrorna och företagets resultat hittills och jämförde det med det skyhöga marknadspriset. Värderingen såg inte ut att vara rimlig.

Men med gårdagens finansiella rapport för kvartalet och den förbättrade prognosen för framtiden bevisade Amazon att det inte finns några gränser för tillväxt i sikte.

Företaget är en av de som har tjänat mest på coronavirus-pandemin då hela världens befolkning har varit tvungna att stanna hemma. Amazon använde denna möjlighet fullt ut. Dess operativa kassaflöde ökade med 42% TTM (eftersläpande tolv månader) och nådde 51,2 miljarder dollar och fritt kassaflöde som nästan fördubblades i samma intervall.

Det enda som inte nådde förväntningarna var AWS-intäkter, som missade 11,02 miljarder dollar när det endast nådde 10,81 miljarder dollar. Under en lång tid har AWS (Amazons webbtjänster) varit tillväxtmotorn för Amazon och levererat tvåsiffrig tillväxt regelbundet.

Konkurrensen bland molntjänster har dock ökat, och marknadsfördelningen mellan olika företag, bland annat Microsoft Azure och Google Cloud har ätit upp delar av dess marknadsandel.

Amazons aktier stängde vid 3 050,04 dollar och steg med 4,4% efter stängning. Detta innebär inte att Amazon kommer stiga under dagens handelssession – finansiella marknader reagerar på olika sätt på positiva eller negativa nyheter.

Vad det innebär är att detta är ett företag som går starkt just nu. Det kvarstår att se hur investerare kommer reagera på att Amazon bokstavligt talat krossade förväntningarna.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto