Home > Spretande mätningar inför torsdagens folkomröstning i Storbritannien.

Spretande mätningar inför torsdagens folkomröstning i Storbritannien.

Opinionsläget inför den brittiska folkomröstningen om EU-medlemskapet på torsdag är ännu oklart att döma av två opinionsundersökningar som publicerades på måndagskvällen, rapporterar Bloomberg News.

Samtidigt ger sig den gamle pundpiraten George Soros in i debatten och varnar för ett kraftigt ras för den brittiska valutan om Storbritanniens skulle välja att lämna EU.

Enligt en online-mätning från Yougov/Times, den 17-19 juni, vill 44 procent av britterna lämna EU medan 42 procent vill stanna. I undersökningen uppger sig 9 procent vara osäkra medan 4 procent svarar att de inte kommer att rösta.

I en mätning från ORB/Telegraph svarar dock 53 procent av de ”säkra” väljarna att de vill stanna i EU medan 46 procent vill lämna. I motsvarande mätning förra veckan hade ”lämna” sidan en ledning med 1 procentenhet.

Inklusive osäkra väljare visar den senare ORB-mätningen en mindre ledning för ”stanna” sidan, 49 mot 47 procent, och det är den minsta ledningen för stanna-sidan sedan dessa mätningar startade i mars.

Financial Times ”Brexit poll tracker” visar för närvarande att det är dött lopp med två dagar kvar till folkomröstningen, med 44 procent för båda sidorna.

Enligt Betfairs bettingbaserade indikator ser dock ”Bremain” sidan ännu ut att ha ett stabilt övertag; sannolikheten för ”Brexit” noteras runt 25 procent.

George Soros, finansmannen som uppges ha tjänat en miljard dollar på devalveringen av pundet 1992, varnar nu för ett kraftigt ras för den brittiska valutan vid en eventuell ”Brexit”.

”Det är rimligt att anta, givet de implicita förväntningarna på marknaden för närvarande, att efter en Brexit skulle pundet falla åtminstone 15 procent, och kanske mer än 20 procent”, skriver finansmannen i the Guardian.

”Jag vill att folk ska veta vilka konsekvenserna av att lämna EU skulle bli innan de lämnar sina röster”, fortsätter han.

GBPUSD (dagsdiagram)

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto