Home > SSAB får dåligt betyg av analytiker men ljusglimtar finns

SSAB får dåligt betyg av analytiker men ljusglimtar finns

Stålbolaget SSAB:s resultat får dåligt betyg av analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med. Några ljusglimtar finns visserligen i rapporten, men att strategin med satsning på nischprodukter inte lyckas lyfta resultatet oroar.

”Det var ett riktigt dåligt resultat, sämre på alla rader. Nu tog de högre underhållskostnader i kvartalet än väntat, så det är kanske ändå inte fullt så katastrofalt som det verkar vid första anblicken”, säger Joakim Ahlberg, analytiker på Kepler Cheuvreux.

SSAB rapporterade på fredagsmorgonen ett rörelseresultat om -598 miljoner kronor. Väntat var -279 miljoner, enligt SME Direkts prognossammanställning.

I resultatet inkluderas kostnader för underhållsstopp om 300 miljoner kronor, mot väntade 50 miljoner. Förklaringen är att stopp som planerats för det fjärde kvartalet i stället utfördes under det tredje.

AV rapporten framgår också att andelen nischprodukter minskade till 36 procent av leveranserna, ned från 39 procent under årets första hälft. Målet är att ha en andel om 50 procent nischprodukter 2015.

”Det är oroväckande att de inte får utväxling på nischproduktstrategin. Det hänger också ihop med den svaga försäljningen till området Asia-Pacific. Stålefterfrågan ökar ju i Kina och ändå lyckas SSAB inte”, säger en annan analytiker, som vill vara anonym.

Kepler Cheuvreux analytiker håller med.

”Det börjar se svårt ut för dem att nå målet”.

Några positiva inslag finns dock i rapporten.

”Kassaflödet var starkt och de talar om lite bättre efterfrågan från USA. Att de nu har genomfört alla underhållsstopp indikerar möjlighen att de ser positivt på det fjärde kvartalet och nu är beredda att producera för fullt. Om de får igenom prishöjningarna kan det ge en enorm hävstång kommande kvartal”, fortsätter Joakim Ahlberg.

SSAB:s a-aktie handlades i samband med börsöppningen nära 4 procent ned, men återhämtade sig snart och bytte vid 9.30-tiden ägare till 45:20 kronor, en nedgång med 0,83 procent för dagen.

SSAB
SSAB

Av: Direkt/Tradingportalen

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto