Home > SSAB har fått köpsignaler

SSAB har fått köpsignaler

SSAB A har fått en bra start på året med både köpsignaler och en stark kursutveckling. 

Den senaste månaden har stålbolaget SSAB:s aktier gått starkt. Aktien är i gott sällskap med andra aktier som liksom SSAB är konjukturkänsliga och som under 2011 gått betydligt sämre än marknaden i övrigt. Det är troligen en kombination av ECB likvidisering av marknaden via sina superrepor, bättre än väntade inköpschefsindex, att många aktörer legat underviktade i denna typ av aktier och en allmän januarieffekt (nytt år-glöm det gamla och börja om på nytt-psykologin) som bidragit till detta.

I år har SSAB A gått upp med 16% jämfört med OMXS30 som gått upp med 2,5%. Detta att jämföra med 2011 då SSAB A istället gick ner med hela 46% och OMXS30 som då gick ner 17%.

Den långa trenden för SSAB A, definierat som lutningen på 200 dagars medeltalskurvan är fortfarande klart nedåtriktad vilket gör att vi gärna vill rekommedera viss återhållsamhet i storleken på eventuella positioner för uppgång. Den korta trenden är dock tydligt uppåtriktad.

SSAB A är enligt Stochastic-indikatorn överköpt så vi skulle gärna se en rekyl i aktien innan man köper den. Frågan är dock om vi kommer att få se någon kraftigare rekyl. Många aktörer har nog vant sig vid en marknad som slår fram och tillbaka som det gjort det senaste halvåret. Man har då kunnat sälja aktier så fort det gått upp en stund för att senare bekvämt kunna köpa tillbaka på en rekyl några veckor senare.

Nu finns det dock ”risk” att marknaden inte rekylerar tillbaka lika tydligt som förut och då kan det bli många som snart känner sig stressade av de starka uppgångarna. Det får till följd att nedåtrekylerna blir ännu svagare och att man riskerar bli frånsprungen om man inte går in i marknaden. Som följd av detta kan vi få en rusning i denna typ av aktier under kanske en månad eller två och det till klart högre nivåer än nu.

I ett senare läge när ”alla” har köpt, och framför allt då alla korta positioner är återköpta, så riskerar vi att komma in i ett väldigt kritiskt läge. Det är då vi kan få en kraftig vändning nedåt. Fast, som sagt,  troligen har vi först en månads bra börsutveckling innan vi är i det läget.

SSAB A fick sin senaste köpsignal när aktien gick över 65 kr. Aktien, som i skrivande stund handlas på 70,2 kr, ligger nu strax under ett motståndsområde kring 71 kr. Skulle vi orka etablera oss över 71 kr så är nästa motståndsområden vid ca 83 kr och sedan vid ca 95 kr. Under oss har vi ett stödområde kring 65 kr och sedan ett annat stöd vid ca 60 kr.

En strategi, om man nu inte redan köpt in aktien, är att avvakta en rekyl ned mot stödet vid 65 kr för ett köp av aktien. Skulle aktien innan dess stänga över 71 kr så rekommenderar vi att köpa aktien då istället. Köp dock gärna relativt små positioner då den långa trenden är nedåtriktad. Sikta på 83-95 kr. Stop loss om aktien stänger på 58 kr eller lägre. Flytta upp stop lossen allteftersom aktien går upp.

Skulle SSAB A mot förmodan gå under stödnivån vid ca 46 kr får vi en tydlig säljsignal. Då rekommenderar vi istället blankning av aktien. Stop loss 56 kr.

Att ta position
Handla SSAB för uppgång med tex. Citi First LONGSSAB AJ CIT*
Handla SSAB för nedgång med tex. Citi First SHORTSSAB AF CIT*
SSAB A (Dagsdiagram)
SSAB A (Dagsdiagram)

*CitiFirst samarbetar med Tradingportalen vid marknadsföring av CitiFirsts produkter.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.