Home > SSAB optimistisk om omvärlden och skuldmål.

SSAB optimistisk om omvärlden och skuldmål.

Ståltillverkaren SSAB:s vd Martin Lindqvist ser för första gången på länge en positiv utveckling i omvärlden för SSAB:s del. Dessutom räknar med att målet om att sänka nettoskuldsättningen med 10 miljarder kronor ska kunna nås utan att affärsområdet Ruukki Construction avyttras.

Det säger han till Dagens Industri.

Ruukki Construction följde med köpet av finländska Rautaruukki, och har länge varit tydlig med att enheten på längre sikt inte hör hemma i bolaget. Det under 2016 allt starkare kassaflödet innebär dock att det nu är mindre brådska med att hitta en köpare.

”Nu vet jag att vi når 5 miljarder utan att sälja Ruukki Construction”, säger han.

Av rapporten för det tredje kvartalet framgick att Ruukki Construction utvecklats bättre än marknaden räknat med.

Vi har strukturellt fått ned kostnaderna ordentligt. Vår intjäning börjar nu ligga ungefär där den ska ligga”, sade SSAB-chefen då till Nyhetsbyrån Direkt.

Även i övrigt tecknar Martin Lindqvist en relativt ljus bild av den närmaste framtiden för SSAB:s del, även vad det gäller utvecklingen i omvärlden.

”För första gången på flera år ser jag att det som händer externt inte nödvändigtvis är negativt för stålindustrin och SSAB”, säger han till DI.

Hit räknar han bland annat handelshinder, ändrade handelsflöden och minskad dumpning av stål i Europa och USA. Han flaggar också för möjligheten att efterfrågan från gruvindustrin kan komma att förbättras efter flera år av låga nivåer.

Handelshindren har ökat efterfrågan på grovplåt i Nordamerika och bolaget har flera gånger höjt priserna, senast den 11 januari.

Till de positivare framtidsutsikterna räknar SSAB-chefen också att USA, om president Trump gör allvar av sina löften att investera stort i infrastruktur, går mot en period av ökad efterfrågan på SSAB:s produkter.

SSAB stod ut ordentligt på måndagsförmiddagen då A-aktien hade stigit +2.54% till 34.71 kronor i en allmänt pressad handel.

SSAB optimistisk om omvärlden och skuldmål.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
EU
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto