Home > SSAB:s dåliga utsikter nu diskonterade

SSAB:s dåliga utsikter nu diskonterade

”Det är i dag diskonterat väldigt mycket negativa nyheter de kommande tolv månaderna. Man ska inte tro att marknaden tror att de ska bli okej, utan det är riktigt dåliga utsikter som är diskonterade i kursen”, säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt .

Även andra analytiker är inne på samma spår. Volymutvecklingen och kapacitets utnyttjandet inom tunnplåt är visserligen klart sämre än någon hade trott och prognoserna kommer att justeras ned. Men tredje kvartalet är en säsongsmässigt svag period, förväntningarna var redan låga och det handlar snarare om grader i en allt annat än en het stålbransch.

”Allt det här är makro. Man kunde se att svensk stålproduktion havererade i juli. Även om det inte har legat i estimaten, så är det liksom inget nytt”, säger en annan analytiker.

En av analytikerna drar paralleller till hur det såg ut förra hösten. I slutet av september 2011 låg aktien under 50 kronor och priset motsvarade, precis som i nuläget, 0,5 gånger bokfört värde. Förra hösten slutade med en kraftig uppgång.

”Det brukar vara lönsamt att köpa på de här nivåerna. Men vi har ett så pass negativt nyhetsflöde att man behöver ha en väldigt bra tolerans för vad bolaget kommer att rapportera härnäst”, resonerar en av analytikerna.

En av hans kollegor påpekar att ett annat nyckeltal, företagsvärde i förhållande till försäljning, har en bit ned till de historiskt lägsta nivåerna och det kan tyda på att det finns fallhöjd kvar.

Även om förlusten i det tredje kvartalet skulle följas av nya minustecken för det fjärde, har SSAB en tillräckligt stark balansräkning, menar flera av de analytiker som Direkt har pratat med.

”SSAB gjorde en stor refinansiering, de har dragit ned på investeringarna och de har inga lån som löper ut förrän 2014 eller något. Det känns lite stabilare än vad det gjorde för ett år sedan”, säger en av dem.

Av: Direkt

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.