Home > Stark efterfrågan på euro fortsätter

Stark efterfrågan på euro fortsätter

Sommarhandeln må har börjat, men efterfrågan på euro har inte försvunnit. De europeiska sommarmånaderna, juni, juli och augusti, ansvarar oftast för en nedgång vad gäller volatilitet och aktivitet på FX-marknaden.

Denna gång ser det inte likadant ut då coronavirus-pandemin har påverkat semesterplanerna, vilket leder till att allt färre människor åker på semester. Hela 12 av 13 EUR-kross hade positiv FX-avkastning i en volatilitetsjusterad analys. I kontrast till detta hade endast 6 av 28 USD-kross positiv avkastning.

Euro-paren i uppåtgående trend

I början av coronavirus-utbrottet ökade investerare sin USD-exponering på jakt efter en säker investering. Dollarn steg på hela FX-marknaden och hade ingen konkurrens, trots att Fed tillhandahöll finanssystemet med massiv likviditet.

EURUSD drabbades specifikt hårt i början av krisen. I och med att två av de största ekonomierna i Euro-området var nedstängda (Italien och Spanien) föll EURUSD under 1,08 och hade svårt att vända tillbaka.

ECB:s krisåtgärder förändrade dock spelplanen för euron och för investerarnas perspektiv. PEPP- och TLTRO-programmen visade sig vara effektiva vad gäller att förbättra de finansiella villkoren för regeringar, företag och banker i Euro-området. De förväntade bieffekterna, det vill säga prisstabilitet och ekonomisk tillväxt, kan ytterligare förklara det plötsliga intresset i den gemensamma valutan.

Det var inte bara EURUSD som steg. EURGBP stiger allt högre och köps och säljs över 0,91 idag, mycket tack vare en stark efterfrågan på euron snarare ett svagt pund. Det började stiga från 0,86 i mitten på mars i EURUSD:s fotspår. Ett annat viktigt euro-kors är EURJPY och den steg från 116 till över 123, innan den korrigerade tillbaka till 1,20.

Allt detta visar på en stark efterfrågan på euro och erbjuder en förklaring till investerares intresse i euro-tillgångar på FX-marknaden. Denna vecka har vi chansen att se om trenden fortsätter eller om den domnar av då NFP-rapporten kan bli direkt avgörande.

En intressant sak med eurons uppgång är att den kommer vid en tidpunkt då världens USD-likviditet krymper, och när världen förbereder sig inför det amerikanska presidentvalet. Genom att byta från USD till EUR försöker investerare diversifiera sina portföljer innan valet.

1,13 visade sig ha stark resistens för EURUSD under tiden efter Trumps seger. Kommer denna resistens fortsätta även detta val?

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto