Home > Stark konsumtion förväntas efter vaccin under 2021

Stark konsumtion förväntas efter vaccin under 2021

Då spridningen av COVID-19 fortsätter över hela världen har regeringar och centralbanker varit snabba att agera.

Pengar har flödat då finansiell och monetär expansion har nått aldrig tidigare skådade nivåer.

Dock tenderar hushåll att spara en del av sina inkomster. Hushåll sparar exempelvis alltid en del av sin disponibla inkomst till framtida köp. Ju mer osäker framtiden är, desto mer sparas det. Detta leder till minskad konsumtion och att mindre pengar cirkulerar i ekonomin.

Det beslutsfattare inte vill se är en så pass hög besparingsgrad att det påverkar mängden pengar i ekonomin. Ibland finns det dock inget som beslutsfattare kan göra för att påverka konsumtionsvanor. Om, och när hushåll upplever minskad osäkerhet kommer besparingsgraden minska, och konsumtionen öka. Det är först då ekonomin kan förväntas vända.

Vad kommer vi se under 2021?

Då vi närmar oss slutet på året har den ekonomiska prognosen för 2021 förändrats. För en vecka sedan kom nyheterna att Pfizer och BioNTech har utvecklat ett potentiellt vaccin mot COVID-19, vilket skapade svallvågor av optimism över hela världen. Igår presenterade Moderna, ett annat läkemedelsföretag, resultaten av deras fas 3-tester av ett annat vaccin. Detta visade sig vara ännu bättre.

Andra vaccin utvecklas samtidigt, vilket tyder på att forskningen är här för att rädda världen. Kommer detta leda till förändrade konsumtionsvanor. Kommer besparingsgraden minska och lämna utrymme för ökad konsumtion? Kommer detta bli ett så kallat ”relief rally”?

Det kan mycket väl bli så.

En enkät från Bank of America visade att 91% av respondenterna menade att de förväntar sig en starkare ekonomi under de kommande 12 månaderna. Medan detta inte framstår som signifikant är detta den högsta nivån denna enkät har visat på över två årtionden!

Ekonomin i den utvecklade världen har fått massiva stödpaket från centralbanker och regeringar. Denna trend lär fortsätta. Bara i november levererade Australiens och Storbritanniens centralbanker mer stöd. I december kommer även ECB och Fed göra samma sak. Faktum är att Fed har lovat att använda alla tillgängliga medel för att sätta fart på ekonomin.

Det finns med andra ord ekonomisk tillväxt. För att sätta fart på den krävs mer – och mer kommer att komma. Detta tillsammans med den starkare konsumtion som många tror ska komma under 2021 kan leda till en stark vändning för ekonomin.

Så till vida att vi kan kontrollera viruset.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto