Home > Stark start på året för råvaror

Stark start på året för råvaror

Råvaror har varit en del av valutahandeln i flera år nu. Teknologiska framsteg har inneburit att mäklare har tillgång till flera olika marknader än bara valutor. Till följd av det kan man från ett och samma handelskonto nu analysera och tradea råvaror, index och till och med produkter med fast avkastning.

Detta är inte orimligt då finansiella marknader korrelerar. Förflyttningar på en marknad brukar ha en påverkan på andra marknader. Detta är precis vad som har hänt i år med råvarumarknader – den starka stigning som sågs under de första två månaderna av handelsåret störde både aktiemarknaden och valutamarknaden. Denna ökning i råvarupriser leder till förändringar i makroekonomiska förväntningar för resten av året. Exempelvis har priset på olja redan nått det mål som många investmentbanker satte för slutet av året. Om denna trend fortsätter måste investerare anpassa sig snabbt eller möta konsekvenserna av de snabbt förflyttande marknaderna.

S&P GSCI Index – den näst bästa starten på ett nytt år någonsin

S&P Goldman Sachs Commodity Index (GSCI) har redan stigit med 16,05% i år. Denna stigning får svallvågseffekter på andra marknader om man tittar på komponenterna i indexet och vad marknaden följer.

Detta är framförallt ett energiindex, på så sätt att energi ansvarar för 61,71% av viktningen. I denna korg följer indexet WTI-råolja, Brent-råolja, RBOB-bensin, eldningsolja, gasolja och naturgas. De första två, WTI och Brent, ansvarar för över hälften av energisektorn i indexet.

Råoljan har varit årets starkast lysande stjärna hittills. Den tog sig över 63 dollar, vilket ledde till att även kanadensiska dollarpar steg. Exempelvis minskade USDCAD hela denna period, och nådde så låga nivåer som under 1,30, vilket är ett viktigt område för en långsiktig syn på denna växlingskurs.

Industriella metaller (10,65%), lantbruk (15,88%), boskap (7,25%) och ädelmetaller (4,5%) är de andra områdena som täcks av S&P GSCI-indexet. I den första kategorin överväger indexet förändringar i priset på aluminium, koppar, bly, nickel och zink. Australien är en stor industriell metallproducent, så de stigande priserna för metaller i dessa kategorier stöttas av den australiska dollarn vid varje dipp.

Det är uppenbart nu att råvarupriserna påverkar valutamarknaden. Detta är dock bara ett exempel, då man kan göra ett lika starkt argument för högre inflation på grund av stigande oljepriser.

För att summera bör råvaror alltid följas av valutahandlare då priserna har en stark påverkan på alla marknader.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.