Home > Stark start på veckan för det brittiska pundet efter nyheter från Oxford om vaccin

Stark start på veckan för det brittiska pundet efter nyheter från Oxford om vaccin

När alla trodde att Euron skulle stå för stora delar av handelsmarknaden på grund av de långa förhandlingarna på EU-toppmötet stal det brittiska pundet (GBP) all uppmärksamhet. Det steg på valutamarknaden mot alla andra valutor efter extremt lovande nyheter från Oxford angående ett vaccin mot COVID-19.

Resultatet från studien indikerar att vaccinet är säkert, skapar immunitetsreaktion och preliminära resultat som genomfört på över 1 000 patienter är väldigt lovande. Om vaccinet skyddar mot infektion har ännu inte visats i ett flertal studier, men hittills verkar det vara det bästa mänskligheten har lyckats producera vad gäller en lösning på coronavirus-krisen.

GBP stiger efter potentiella nyheter om ett vaccin från Oxford

Som alltid är det valutamarknaden som är först på att reagera på sådana nyheter. Valutahandlare har ett långsiktigt perspektiv och alla valutakurser med GBP-symbol förflyttade sig i början på handelsveckan.

GBPUSD vände helt och hållet efter förra veckans förluster, och GBPCHF lyckades ta sig högre i en ändlös serie gröna markeringar. Den kanske mest imponerande marknadshändelsen skedde på EURGBP-korset. I och med att euron köps och säljs med en budton tack vare optimismen att EU-ledarna kommer nå en överenskommelse om storleken på lån och bidrag i återhämtningsfonden har Euron köpts och sålts med en budton sedan dess att fonden utannonserades för lite över en månad sen.

Under gårdagen, mot slutet av EU-toppmötet, var euron inte tillräckligt stark för att närma sig GBP. Istället sjönk den som en sten och kom ned från 0,9040 inför London-sessionen till nästan 0,90 efter nyheterna om ett vaccin från Oxford.

Nyheter om potentiella vaccin har potential att förflytta finansiella marknader. Detta är inte första gången detta händer. För cirka en månad sedan steg de amerikanska aktiemarknaderna, vilket satte igång en risk-on-förflyttning på alla andra finansiella tillgångar efter positiva utvecklingar från Moderna, ett amerikanskt biotech-företag angående ett COVID-19-vaccin.

Framöver kommer troligtvis jakten på ett vaccin fortsätta påverka volatiliteten. Vi kommer snart få reda på om gårdagens ökning var en slump eller om GBP-tjurar är här för att stanna.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto