Home > Stark tillverkningssektor leder USA ut ur lågkonjunkturen

Stark tillverkningssektor leder USA ut ur lågkonjunkturen

Denna vecka är en NFP-vecka, och därmed ligger fokus på den amerikanska ekonomin och hur den har presterat under kvartalets sista månad. Momentum bygger upp en dag tidigare då ISM för tillverkning i mars kommer.

Marknaden förväntar sig att tillverkningssektorn ska fortsätta expandera. Prognosen är att rapporten kommer visa en sektor som växer på 61 punkter, jämfört med den föregående nivån på 60,8. För PMI är 50-nivån en skiljelinje mellan en expanderande marknad på över 50 och en nedåtgående marknad på under 50.

Överhettning kan även vara ett problem. 60-nivån anses signalera en sektor som överhettas, och 55 är en mer önskvärd nivå. När en ekonomi tar sig ur en ekonomisk lågkonjunktur, som den som pandemin orsakade, är det dock normalt på nivåer över 60.

Den snabbaste tillväxten i tillverkningssektor på flera år

Utvecklade ekonomier karaktäriseras av en stark tjänstesektor som står för den största delen av landets BNP. COVID-19-pandemin påverkade tjänstesektorer värst, så just nu tittar alla på tillverkningssektorn då det finns mest potential där.

Förra veckan avslöjade en undersökning från IHS Markit att antalet varutillverkare växte snabbare än på över sex år. Detta är viktigt då jämförelsen görs med nivåerna innan pandemin. Prognosen säger även att försäljningen av amerikanska kapitalvaror kommer öka med 5% eller mer under 2021.

När den amerikanska ekonomin öppnar upp igen försöker marknadsdeltagare förutspå hur dollarn ska röra på sig. Mot slutet av förra året satsade alla investeringshus på en lägre dollar och ett reflationstema.

Alla trodde att Fed skulle öka satsningen på lättnader, och därmed skapa mindre incitament att köpa dollar, men detta skedde inte. Faktum är att investerare har varit villiga att köpa dollarn tack vare den starka ekonomiska vändningen i USA, och tack vare framgångarna i vaccinationskampanjen.

ISM för tillverkningssektorn kommer en dag innan NFP, så investerare kommer titta extra noga på sysselsättningen i sektorn. Sannolikheten är stor för att dessa siffror kommer innehålla en positiv överraskning då tillverkningssektorn är den sektor som leder ekonomin ut ur lågkonjunkturen. Till följd av det bör dollarn fortsätta hitta köpare, framförallt i och med att NFP-rapporten släpps på en helgdag.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.