Home > Stark vändning för den amerikanska bostadsmarknaden

Stark vändning för den amerikanska bostadsmarknaden

En av anledningarna varför den amerikanska aktiemarknaden ökade i fredags var att rapporten för färdiga bostadsförsäljningar överträffade förväntningarna. Rapporten visade en ökning på 24,6%, vilket är en stark vändning för bostadsmarknaden efter den nedgång som coronavirus-krisen orsakade.

Bostadssektorn är alltid viktig, inte minst i USA där investerare har tillgång till många olika rapporter för sektorn, inklusive klara bostadsförsäljningar, pågående bostadsförsäljningar, bygglov etc.

Men varför är bostadsmarknaden så viktig? Och varför är ett V-format mönster, som det vi ser nedan, bra nyheter för den övergripande ekonomiska aktiviteten i landet?

Bostadssektorn – en ledande indikator för ekonomisk hälsa

Alla indikatorer från bostadssektorn är ledande indikatorer för ekonomisk hälsa. Dessa signalerar en potentiell botten för affärscykeln och en potential för framtida tillväxt.

Fed gjorde sitt jobb. Genom att sänka räntorna blev bolån mer lukrativa i hela landet. Plötsligt blev det möjligt att finansiera om bolån, och för de som trodde att detta var så lågt som räntorna skulle gå innebar räntorna att det blir svårt att hitta mer gynnsamma villkor i framtiden.

Detta är precis det som är målet med att sänka räntorna – att stimulera ekonomisk tillväxt. Kommersiella banker skickar ut pengar i realekonomin istället för att parkera dem för att tjäna pengar på räntorna. På så sätt skapas nya jobb, penningcirkulationen ökar och så vidare. I detta fall sålde bankerna fler bolån då förhållandena blev mer gynnsamma.

Bostadssektorn sätter även igång en svallvåg i ekonomin. Exempelvis behöver ofta nya husägare renovera, köpa nya möbler och anlita lokala företag för att jobba på huset. Detta leder till att den lokala ekonomin främjas då både små och medelstora företag tjänar på varje hus som säljs.

Om vi återgår till aktiemarknaden stängde S&P500 igår på rekordhöga nivåer. På fredagen ökade dock USD i värde och försökte därmed avvika från aktiemarknaden. Detta skedde fram tills det att bostadssiffrorna släpptes. Från det att de släpptes vände aktiemarknaderna och värdeökningen för USD stannade upp, och Greenback återhämtade det de förlorade under gårdagen.

Detta visar hur viktig bostadsmarknaden är. Bra siffror från sektorn räcker för att vända starka marknadstrender.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto