Home > Stark vändning för den amerikanska tillverkningssektorn i augusti

Stark vändning för den amerikanska tillverkningssektorn i augusti

NFP-rapporten kommer denna vecka, och som vanligt erbjuder ISM-siffrorna en glimt in i vad man kan förvänta sig på fredagen. ISM Manufacturing kommer samma vecka, och ofta, som denna vecka, släpps även ISM Non-Manufacturing samma vecka.

De två rapporterna är viktiga när man letar efter detaljer i sektorerna. Framförallt sysselsättningen bevakas noga då denna komponent ger en antydan om hur NFP kommer se ut mot slutet av veckan.

En växande tillverkningssektor i augusti

ISM är ett diffusionsindex och visar sektorns aktivitet relativt till 50-nivån. Över 50 innebär att sektorn expanderar medan under 50 innebär att den sammandrar. I augusti växte alla undersektorer, med ett par förbehåll.

De starkaste resultaten i augusti kom från komponenten nya beställningar. Denna nådde 67,6 jämfört med 61,5 i juli, vilket är en enastående utveckling.

Investerarnas fokus ligger dock nu på sysselsättningen. Medan den ökar från 44,3 i juli till 46,4 i augusti ligger den fortfarande under 50. Den stigande trenden är uppmuntrande, och fokus skiftar nu till kommande jobbrelaterad data fram tills det att NFP släpps på fredag.

ADP släpps om ett par timmar. Om privata löner slår förväntningarna och visar på en uppåtgående trend förstärker det de positiva utvecklingar som hittills har sett i tillverkningssektorn.

Men tillverkningssektorn är inte den mest dominanta sektorn i USA. Precis som i andra utvecklade ekonomier är det tjänstesektorn som är den viktigaste sektorn för ekonomisk tillväxt och har större påverkan på landets BNP. Torsdagens sysselsättningskomponent i ISM Non-Manufacturing ger därmed ledtrådar inför fredagens rapport.

Tillsammans med siffror om arbetslösheten samma dag avslutar siffror från tjänstesektorn den jobbrelaterade data som släpps inför NFP. Investerare kommer då ha en tydligare bild av vad NFP kommer visa och kommer därmed börja positionera sig inför rapporten.

Detta är en process som investerare upprepar varje månad. Målet är det samma – att fortsätta leta efter ledtrådar och att sammanställa ekonomisk data för att hitta rätt positionering inför NFP.

Vissa investerare letar endast efter stora trendbrott och har då mer långsiktiga mål med sina investeringar. För de som spekulerar kortsiktigt är det av högsta vikt att korrekt tolka den data som släpps för att genomföra lönsamma trades.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.