Home > Stark vändning för den australiska arbetsmarknaden i november

Stark vändning för den australiska arbetsmarknaden i november

Australien har upplevt en stark ekonomisk vändning efter den COVID-19-relaterade lågkonjunkturen. Medan de inte är på den säkra sidan än ser den ekonomiska prognosen bättre ut i denna del av världen.

Innan vi går in på detaljerna är det värt att nämna att Nya Zeeland, Australiens granne, har deklarerats som en ”virusfri” nation. Det är inte överraskande att den nya zeeländska BNP:n vände till nivåerna innan krisen i en tydligt V-formad återhämtning.

Om Australien följer liknande mönster blir det inte överraskande om även deras ekonomi återhämtar sig. De positiva ekonomiska siffrorna är ännu mer slående om vi även betänker att vaccin inte har levererats till varken Nya Zeeland eller Australien ännu. De två länderna har visat att viruset kan kontrolleras om ledare och befolkningen lyssnar på vetenskapen och gör sin del.

Den australiska arbetslöshetsgraden faller under 7% U

Gårdagens jobbrapport visade avsevärda förbättringar under november. Till att börja med adderade den australiska ekonomin mer än dubbelt så många jobb som ekonomer trodde att de skulle. Mer specifikt förväntades 40 900 nya jobb, men i verkligheten blev det 90 000 nya jobb. Till följd av det sjönk arbetslöshetsgraden under 7% och hamnade på 6,8% för november månad.

De goda nyheterna avstannade inte där. En närmare titt på rapporten avslöjar mycket mer. Exempelvis ökade deltagandegraden i ekonomin till 66,1%. Detta är speciellt viktigt när man tolkar arbetslöshetsgraden. Om exempelvis arbetslöshetsgraden minskar och även deltagandegraden minskar bör de goda nyheterna tas med en nypa salt. Förra månadens ökning i deltagandegrad förstärker därmed den minskade arbetslöshetsgraden.

Underanställningen minskade också. Detta är ett mätvärde som visar antalet människor som har jobb där de är överkvalificerade. Exempelvis kan det handla om en ekonom som tar jobb som budbilsförare då de har det svårt att hitta ett jobb som passar deras kvalifikationer.

Den australiska dollarn (AUD) reagerade givetvis på rapporten. Valutan steg till sin högsta nivå under 2020 mot den amerikanska dollarn (USD) och ökade även mot euron (EUR), vilket är extra viktigt då euron är en av de starkaste valutorna under 2020.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.