Home > Stark vändning för global BNP förväntas under 2021

Stark vändning för global BNP förväntas under 2021

Då vi närmar oss slutet på året förbereder sig världen på att lämna det värsta året i modern tid bakom sig. Den globala lågkonjunkturen som skapades av pandemin hamnar bara på andraplats jämfört med den hälsokris och det antalet människor som förlorade sina liv under året.

Alla har påverkats av pandemin. Från länder långt borta till lokala företag. Den ekonomiska aktiviteten har drabbats överallt. Detta är första gången i ekonomisk historia som hela världen befann sig i en lågkonjunktur samtidigt. Det har såklart existerat lågkonjunkturer tidigare, men de har endast pågått i vissa delar av världen samtidigt. Faktum är att en av de viktigaste ekonomiska teorierna, affärscykelteorin, har denna princip som grund. När investerare exempelvis ser tecken på en ekonomisk topp brukar de ta sig ur och flytta sina investeringar till andra delar av världen där den ekonomiska expansionen precis har inletts.

Lång väg till återhämtning

Trots den dystra bilden är mänskligheten både innovativ och optimistisk. Visst har det varit tufft, och det kommer antagligen fortsatt vara det.

Men ett par vaccin har redan visat lovande resultat. Pengar från regeringar och myndigheter är inte ett problem. De goda nyheterna med att falla så hårt är att det bara finns en väg – upp.

Sakta men säkert kommer ekonomierna återhämta sig. Då Storbritannien började vaccinera kommer fler länder att följa. Motstånd mot vaccinering kommer antagligen avta ju svårare situationen blir.

Om vi tar Tyskland denna vinter som exempel. Landet har varit nedstängt sedan i november, och igår rapporterades nästan 30 000 nya fall och nästan 600 dödsfall. Merkels vädjan i Bundestag att folk ska skydda sig var emotionellt. Ju värre det blir, desto mer kommer folk ställa sig bakom vaccination.

Sannolikheten är stor att ekonomin kommer vända starkt nästa år, framförallt under dess andra hälft. En rädsla för inflation finns där, men det är något som världen kan bekämpa med klassisk ammunition (dvs. ekonomisk teori).

Just nu ligger fokus på att bekämpa pandemin. Investerare har haft ett par distraktioner under året, som Brexit och det amerikanska presidentvalet, men den verkliga skadan har orsakats av pandemin. Att lösa pandemin innebär en återkomst till det normala.

Diagrammet ovan visar vad det normala innebär för världen. Detta återspeglar en optimism att pandemin kommer vara över under det fjärde kvartalet 2021, och optimism är det mänskligheten behöver just nu.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto