Home > Starka intäkter i IT-sektorn håller Nasdaq 100 vid rekordhöga nivåer

Starka intäkter i IT-sektorn håller Nasdaq 100 vid rekordhöga nivåer

Förra veckan ägde GameStop-dramat rubrikerna i finansvärlden. Under en tid såg det ut som att alla andra nyheter var helt irrelevanta för aktiemarknaden.

Så var fallet. Medan GameStop var slagfältet mellan WallStreetBets och kortsäljare rapporterade samtidigt stora namn i IT-sektorn sina intäkter för kvartalet. Med tanke på hur Nasdaq 100 stängde i fredags, nämligen lågt, kunde man säga att intäkterna spelade mindre roll. Snabbspola fram ett par dagar in i februari och Nasdaq 100 stiger vertikalt, nära rekordhöga nivåer igen.

Och detta är av god anledning, åtminstone om man dömer av de starka intäkterna från FAANG-gruppen och Microsoft.

Apple slog förväntningarna

En av de största överraskningar under förra veckans rapporter var Apples fantastiska kvartal. De rapporterade rekordhöga intäkter på över 111 miljarder dollar och nästan 30 miljarder i nettovinst. Den kanske största överraskningen kom från iPhone-försäljningen som har stigit med 17% år över år. Till följd av det har företaget utannonserad en utdelning på $0,205/aktie.

Facebooks intäkter för Q4 var inte heller en besvikelse. Företaget rapporterande en EPS på $3,88 efter förväntningar på $3,22. Även intäkterna steg under kvartalet och nådde 28,07 miljarder dollar efter förväntningar på 26,41 miljarder dollar. Viktigare än så var att antalet aktiva användare under Q4 nådde 1,84 miljarder – en enastående siffra. Detta innebär att 3,3 miljarder människor loggar in på Facebook, Messenger eller WhatsApp varje månad, och en snabb uträkning visar att Facebook tjänar i snitt 8,62 dollar per person per kvartal.

Microsoft har även de slagit förväntningarna. Företagets kronjuvel, molntjänsten Azure, hjälpte företaget att nå 15,5 miljarder dollar under kvartalet, vilket var det tredje kvartalet i rad med tillväxt.

Med denna information till hands så investerare att Nasdaq 100 tappade, trots de starka resultaten. Till följd av det var det många investerare som valde att köpa dippen. Nyheter om snabb vaccinationstakt, vilket kan leda till att ekonomin öppnar upp snabbare än väntat, leder till en ökad optimism. Just nu ligger Nasdaq 100-indexet återigen på rekordhöga nivåer. Om NFP-rapporten blir bättre än förväntat kan vi inte utesluta att rekord börjar slås.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto