Home > Starka resultat från Q1 2021 för Tesla, men inte tillräckligt för att aktiepriset ska stiga

Starka resultat från Q1 2021 för Tesla, men inte tillräckligt för att aktiepriset ska stiga

Tesla slår förväntningarna för intäkter och EPS, men förlorar pengar på elfordon. 

Resultaträkningen för årets första kvartal är i full gång. Stora namn i den amerikanska IT-sektorn rapporterar nu sina intäkter, och Tesla gjorde det igår efter att marknaden hade stängt.

Vid en första anblick var resultaten bättre än förväntat. Intäkterna steg till över 10 miljarder dollar, från 6 miljarder dollar under Q1 2020, och vinsten för de första tre månaderna i år översteg 400 miljoner dollar. Dessutom rapporterade företaget ett fritt kassaflöde på 293 miljoner dollar, och en rekordproduktion av fordon under årets första kvartal.

Varför är investerarna inte nöjda?

Medan Tesla slog förväntningarna för intäkter och EPS var vägen dit ett problem. De flesta av intäkterna kom från att sälja krediter (518 miljoner dollar) och från att ta ut vinster från sin Bitcoin-position (101 miljoner dollar).

Tesla utannonserade nämligen en stor investering i Bitcoin under årets första kvartal, när priset på Bitcoin låg på under 40 000 dollar. Detta ledde till att priset på Bitcoin steg, vilket Tesla tjänade på när de tog ut 100 miljoner dollar i vinst genom att sälja en del av sin position. Samtidigt som de köpte bitcoins utannonserade Tesla att de skulle börja acceptera Bitcoin som betalningsmetod för nya bilar, och de har menat att de sålde en del av sin Bitcoin-position för att se hur mycket likviditet det finns på marknaden för att snabbt omvandla bitcoins till kontanter.

101 miljoner dollar i vinst kom helt enkelt från att spekulera på en oreglerad marknad, vilket är något som långsiktiga investerare inte uppskattar. Om vi diskonterar 518 miljoner dollar i krediter och ignorerar vinsterna från Bitcoin-positionen förlorade Tesla 80 miljoner dollar från sin elfordonstillverkning under årets första kvartal.

Bara i USA kräver elva delstater att biltillverkare säljer ett visst antal fordon som inte bidrar till några utsläpp, annars måste de köpa krediter. Att sälja sådana krediter bidrar till en stor del av Teslas intäkter och är en kassako för Elon Musks tillväxtplaner.

För att sammanfatta uppskattar inte investerare Teslas Bitcoin-exponering, och faktumet att företaget förlorade pengar på sin kärnverksamhet, elfordonstillverkning. Till följd av det sjönk aktiepriset med cirka 3% innan marknaden öppnade i morse.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto