Home > Starka siffror från privata löner får aktierna att stiga

Starka siffror från privata löner får aktierna att stiga

Allas ögon var på aktiemarknaden igår för att se hur det går efter den första presidentdebatten. Det var inte en besvikelse.

Medan båda kandidaterna menade att de hade vunnit debatten tjänade aktiemarknaden inte på hur debatten gick utan på de starka siffror som släpptes igår. Det var ADP (privata löner) som imponerade mest.

I USA lades det nästan till 750 000 jobb i september, och detaljerna i rapporten ser ännu bättre ut. Med tanke på att NFP kommer imorgon kan man föreställa sig att det blir en positiv överraskning där också.

Detaljer i ADP-rapporten för september 2020

Över 40% av de nya jobben kom från storföretag. Per definition har ett storföretag över en halv miljon anställda i USA.

Småföretagen presterade också bra. Nästan 200 000 nya jobb lades till av småföretag, vilket är välkomna nyheter med tanke på att det var denna sektor som drabbades hårdast av coronavirus-pandemin i USA.

En annan stark vändning kan ses inom turism och hotell. Över 92 000 jobb skapades i denna sektor, vilket är ytterligare en sektor som drabbades hårt av pandemin.

Det är normalt i en tjänstebaserad ekonomi att tjänstesektorn lägger till dubbelt så många jobb som tillverkningssektorn – 552 000 jämfört med 196 000.

Dessa starka siffror är uppmuntrande tecken inför morgondagens NFP-rapport. Kom ihåg att hur det går för arbetsmarknaden i USA är ett starkt riktmärke för utvecklade ekonomier. Det som händer där stannar inte där – istället spiller det över till andra ekonomier och påverkar dem på olika sätt beroende på handelsrelationer.

Om dagens arbetslöshetsrapport bekräftar de starka siffrorna från ADP kommer morgondagens NFP-rapport troligtvis slå förväntningarna. Detta innebär inte att USD kommer stiga. Faktum är att gårdagens positiva ADP-data (och starka BNP också) ledde till en svagare USD – varför?

USD köps och säljs med stark korrelation med aktiemarknaden. Högre priser på aktiemarknaden leder till lägre USD, och vice versa. Den positiva rapporten fick aktiemarknaden att stiga, och USD att sjunka, trots att den övergripande positiva ekonomiska tolkningen borde vara positiv för valutan.

Detta är ett resultat av ränteskillnaderna mellan de olika centralbankerna. Till följd av det köps och säljs världens reservvaluta med en risk-on/risk-off-tendens, oavsett ekonomisk data.

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.