Home > Starkare JPY leder till högre Nikkei 225

Starkare JPY leder till högre Nikkei 225

Nikkei 225 i Japan har varit ett av de aktiemarknadsindex som har presterat bäst under pandemin. Indexet har stigit med 72% sedan de låga nivåerna i mars, och allt mer likvida medel placeras i indexet.

Hittills finns det inget märkligt i denna bild. Trots allt avslöjar en nära jämförelse med andra index i världen liknande mönster – en dipp i mars 2020 följt av en stark vändning.

Det som skiljer sig här är faktumet att den lokala valutan, japanska yen (JPY), samtidigt har ökat i värde. Medan Nikkei slår nya rekord har JPY ökat, framförallt mot USD.

Denna trend kan ses i hela Asien. Under 2020 har valutor på tillväxtmarknader i Asien ökat i värde, framförallt mot USD. Kommer denna trend fortsätta under 2021?

Vad du kan förvänta dig från den japanska ekonomin och JPY under 2021?

Den japanska BNP:n sammandrog med -5,5% under 2020. Stöd från den japanska centralbanken och regeringen stärkte ekonomin för att bekämpa COVID-19.

Konsumtionsvanorna under 2020 påverkades av två faktorer. Å ena sidan påverkar skatteökningen siffrorna från detaljhandeln. Å andra sidan förvrängde pandemin dessa ännu mer. Därför förbereder sig Japan på en gradvis återhämtning, och BNP förväntas öka med 3% under 2021, följt av ytterligare 2% under 2022 med privatpersoners konsumtions som den drivande faktorn.

Samtidigt är valutans uppåtgående trend ett problem för den japanska centralbanken. Precis som för Schweiz centralbank stiger JPY under ekonomiska lågkonjunkturer, då investerare letar efter säkerhet.

För Bank of Japan är direkt deflation ett problem som de har handskats med i flera år. För att bekämpa detta har de sänkt räntorna till negativa territorier och hållit dem där länge. Den japanska centralbanken är även en av de största investerarna på den lokala aktiemarknaden, vilket rättfärdigar de förhöjda nivåerna på Nikkei 225-indexet.

Det är inte sannolikt att centralbanken kommer sänka räntan mer mot negativa territorier under det kommande året. Allt beror dock på JPY och hur mycket den stiger i värde. Gränsen ser ut att ligga runt 100 på USDJPY-paret – en förflyttning under detta kan leda till att centralbanken agerar.

Förra gången som USDJPY låg på 100-nivån var direkt efter Donald Trumps valvinst för över fyra år sedan. Paret har vänt skarpt sedan dess, nästan med 2 000 punkter.

Kommer valutan vända igen om JPY växer sig ännu starkare?

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.