Home > Starkt PMI för Euro-området stärker euron

Starkt PMI för Euro-området stärker euron

Dagens PMI-rapport för Euro-området slog förväntningarna, framförallt inom tjänstesektorn. Detta kommer mot slutet av en vecka då euron har köpts och sålts med en budton, och denna rapport bör sätta en miniminivå för ett potentiellt bortfall om inte marknadsdeltagarna bestämmer sig för att ta ut sina vinster inför helgen.

PMI:er tolkas mot 50-nivån – en sektor expanderar om den visar en nivå på över 50 och sammandrar om den visar en nivå under 50. Men, dessa siffror återspeglar också just detta – expansion eller sammandragning och innefattar inte procentandelar eller absoluta termer.

PMI för tillverkning i Euro-området tillbaka över 50

Tillverkningssektorn i Euro-området är inte den viktigaste. Medan den har en stor påverkan på BNP är tjänstesektorn betydligt viktigare.

Trots det anställer sektorn många människor och följs noga av både ekonomer och investerare. Dagens siffror innebär en 19 månaders höjdpunkt, vilket bekräftar en uppmuntrande start för det tredje kvartalet.

Å andra sidan har antalet jobbförluster varit allvarligt för sektorn då antalet uppsägningar har varit fler än någon annan tidpunkt detta årtionde.

PMI för tjänster slog förväntningarna stort

Tillverkningssektorns vändning är goda nyheter, men PMI för tjänster är fantastiska nyheter. Euro-områdets tjänsteaktivitetsindex sitter på en 25 månaders höjdpunkt på 55,1, vilket är högt över förväntningarna på 51.

Detta återspeglar förbättrade ekonomiska villkor då de flesta europeiska ekonomierna har börjat komma tillbaka från nedstängningarna. I vissa delar av Europa, som i Tyskland, har vändningen för tjänstesektorerna varit otroliga och PMI för den lokala tjänstesektorn i bara Tyskland nådde 56,7.

Andra delar av Euro-området, som Spanien, påverkades mer av pandemin. Detta är ett land som förlitar sig hårt på turismen och blev av med stora delar av sina intäkter på grund av coronaviruskrisen. Det är även osannolikt att årets turism kan räddas med tanke på att sommaren redan är i full gång.

Allt sammantaget var det en bra ekonomisk rapport med många positiva siffror. I tjänstesektorn återvända även nya affärer till tillväxt, och i tjänstesektorn finns det även en mjukare reducering i antalet outförda arbeten. Nya beställningar i tillverkningssektorn såg sin första expansion sedan 2018. Slutligen visar rapporten en andra månad i rad med ökad inputkostnader i tjänstesektorn.

Det vore bra om även sysselsättning såg bra ut, men tyvärr har låg sysselsättning och fortsatta uppsägningar satt frågetecken angående de positiva siffror som presenterades i Markit-datan för juli 2020.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto