Home > Statistik från EU och USA väntas generera volatilitet i dag

Statistik från EU och USA väntas generera volatilitet i dag

Euron såg en relativt hausseartad dag i går efter tillkännagivandet om att Grekland godkänt en ny uppsättning åtstramningar som krävdes för att få det efterlängtade räddningspaketet. Med detta sagt hackade EUR i sin hausseartade trend under mitten av dagens handel efter tvivel om huruvida Grekland skulle kunna undvika att ställa in sina betalningar dök åter upp på väggen. I dag kommer valutahandlare att vilja uppmärksamma statistik från eurozonen och USA. Närmare bestämt väntas det tyska ZEW affärsklimatindexet och de amerikanska detaljhandelssiffrorna generera volatilitet på marknaden.

EUR/USD GBP/USD USD/JPY USD/CHF AUD/USD EUR/GBP
Daglig trend down down up up down down
Veckotrend down down up no down up
Motstånd 1.3210 1.5770 78.80 0.9275 1.0755 0.8450
1.3190 1.5750 78.60 0.9255 1.0735 0.8430
1.3160 1.5720 78.30 0.9225 1.0705 0.8400
Stöd 1.3100 1.5660 77.70 0.9165 1.0645 0.8340
1.3070 1.5630 77.40 0.9135 1.0615 0.8310
1.3050 1.5610 77.20 0.9115 1.0595 0.8290

Ekonominyheter

USD – Amerikanska detaljhandelssiffror kan ge stöd åt dollarn

Den amerikanska dollarn fick se några nedåtgående rörelser i början av handelsveckan efter nyheten om att Greklands parlament godkänt åtstramningsåtgärder den behöver för att kvalificera sig för ett nytt räddningspaket. Nyheten bidrog till att öka förhoppningarna om att Grekland skulle kunna undvika att ställa in sina betalningar och fick luttrade valutahandlare att söka sig till mer riskfyllda tillgångar under hela dagen i går. Valutaparet EUR/USD tog sig upp med över 80 punkter efter nyheten och nådde 1,3282 innan den tog sig nedåt. Valutaparet AUD/USD handlas så högt som 1,0777 innan den iscensatte en vändning under mitten av dagens handel.

Ser vi till dagens handel utöver övervakningen av den pågående utvecklingen när det gäller euroområdets skuldkris, kommer valutahandlare också att vilja uppmärksamma ett parti grundläggande indikatorer som har potential att generera volatilitet på marknaden. Specifikt amerikanska detaljhandelssiffror och underliggande detaljhandelssiffror kommer att illustrera det aktuella läget i den amerikanska ekonomin när de släpps 13:30 GMT. Analytiker prognostiserar att båda siffrorna kommer att komma in betydligt högre från förra månaden. Om det stämmer kan den amerikanska dollarn se uppgångar mot dess viktigaste valutarivaler, såsom JPY och EUR.

EUR – EUR apprecierade efter grekiska nyheter

Greklands godkännande av nya åtstramningsåtgärder sent på söndag kväll ledde till att euron fick en hausseartad utveckling större delen av dagen i går. EUR fick se uppåtgående rörelser mot de flesta av sina viktigaste valutarivaler, inklusive den amerikanska dollarn, den japanska yenen och den schweiziska francen efter att nyheten ökat investerares hopp om att Grekland skulle få ett välbehövligt räddningspaket. Med detta sagt avstannade den hausseartade trenden under mitten av dagens handel efter att det stod klart att även med en räddningsaktion från eurozonen kan Grekland faktiskt fortfarande ställa in sina betalningar på sin skuld i mars månad.

I dag kommer valutahandlare vilja fortsätta att övervaka situationen i euroområdet. Ytterligare tillkännagivanden om den grekiska skuldkrisen kommer sannolikt att generera betydande volatilitet på marknaden. Dessutom bör uppmärksamhet ägnas åt det tyska ZEW affärsklimatindexet som släpps klockan 09:30 GMT. Just nu tyder analytikers prognoser på att siffran ska komma in på -11,6, vilket skulle vara betydligt bättre än förra månaden. Om detta stämmer kan euron se några uppgångar under morgondagens handel.

AUD – AUD startar veckan i dur

Den australiska dollarn startade måndagens handel positivt efter den nedåtgående trenden valutan upplevde vid förra veckans stängning. Valutan lyckades ta igen sina nedgångar man haft mot de flesta av sina viktigaste valutarivaler på fredagen efter att positiva grekiska nyheter ökat riskaptiten på marknaden. Valutaparet AUD/USD hade en topp går på 1,0776 innan det iscensatte en liten korrigering nedåt. Mot den japanska yenen, hade AUD en uppgång med över 60 punkter innan den retirerade ned under eftermiddagens handel.

I dag kommer valutahandlare i AUD vilja fokusera sig på ytterligare tillkännagivanden som kommer ut från euroområdet. Varje positiv nyhet om Greklands möjligheter för en ny räddningsaktion kommer sannolikt att ge stöd åt mer riskfyllda valutor som AUD. Samtidigt med några analytiker övertygade om att även med en räddningsaktion för Grekland kommer landet fortfarande att ställa in sina betalningar, vilket kan få investerare att åter söka sig till säkra tillgångar i morgon.

Råolja – Risktagande fick råoljepriset att vända till hausse

Efter att ha stängt förra veckan under 99 dollar per fat, fick råoljan ett uppsving under handeln i dag efter positiva nyheter från euroområdet. Nyheten lyfte kortfattat råoljan över det psykologiskt viktiga 100 dollar per fat nivån, innan det stabiliserats kring 99,60 dollar per fat.

I dag kommer priset på råolja att bestämmas av nyheter från både euroområdet och USA. Eventuella positiva grekiska nyheter kan hjälpa råolja att utvidga sin hausseartade trend. Dessutom skulle dagens amerikanska detaljhandelssiffror och den underliggande detaljhandelsrapporten komma in över förväntan, kan risktagande få sig en skjuts uppåt som en följd, vilket kan leda till ytterligare uppgångar i olja.

Tekniska nyheter

EUR/USD

Stokastiska Slow på 8-timmarsdiagrammet har bildat ett hausseartat kors vilket tyder på att en rörelse uppåt sannolikt kommer att ske i en nära framtid. Denna tankegång stöds av det dagliga diagrammets Williams Percent Range, som för närvarande ligger på -90 nivå. Valutahandlare kan vilja ligga kort i sina positioneringar.

GBP/USD

Ett baisseartat kors på det veckovisa diagrammets Slow Stokastiska tyder på att nedåtrörelsen kan uppstå under de kommande dagarna. Med detta sagt visar de flesta andra långsiktiga tekniska indikatorerna att detta par ligger i en intervallhandel just nu. Valutahandlare kanske vill ta en vänta och se strategi då en tydligare bild kan presentera sig själv senare i veckan.

USD/JPY

De tekniska indikatorerna på det dagliga diagrammet visar att detta valutapar ligger i det översålda territoriet och kan komma att se en korrigering nedåt den närmaste tiden. Dessa inkluderar RSI indexet som har tagit sig över 70 och Williams Percent Range som ligger på -10. Ligga kort kan vara att föredra som strategi för detta valutapar.

USD/CHF

Det dagliga diagrammets MACD/OsMA har bildat ett hausseartat kors, som typiskt innebär att en uppåtgående rörelse skulle kunna inträffa i en nära framtid. Denna teori stöds av Stokastiska Slow på det veckovisa diagrammet. Valutahandlare kanske vill ligga långt i sina positioneringar i detta par.

Wild Card

EUR/NOK

Williams Percent Range på det dagliga diagrammet ligger för närvarande på -90 nivå, vilket visar att valutaparet kan komma se en korrigering uppåt inom den närmaste tiden. Denna teori stöds av RSI indexet på samma diagram, som svävar omkring i det översålda territoriet. Forex valutahandlare kan kanske vilja ligga långt i sina positioneringar i dag inför en möjlig uppåtgående riktning

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.