Home > Stefan Ingves är nöjd med inflationsutveckling för närvarande, men ECB är en faktor som kan ändra utsikterna.

Stefan Ingves är nöjd med inflationsutveckling för närvarande, men ECB är en faktor som kan ändra utsikterna.

Penningpolitiken skjuter på inflationsutvecklingen med kraft, men vi kan göra mer.

Det sade riksbankschef Stefan Ingves vid en pressträff på onsdagen, i samband med räntebeskedet.

Han sade att det är svårt kommentera vad Riksbanken ska göra om ECB agerar.

ECB är en faktor som kan ändra utsikterna, men ”verktygslådan är inte inställd i garderoben”, enligt Stefan Ingves, som tillade att ”vi är nöjda med inflationsutvecklingen för närvarande”.

Beträffande att Riksbanken tidigare ha velat förekomma ECB (som håller sitt räntemöte i morgon, torsdag) svarade Stefan Ingves att Riksbanken ”tycker det här är lagom just nu, sen får vi se vad som händer på den kanten”.

”Vi bedriver svensk penningpolitik, så i det avseendet finns det inget egenvärde i att ligga steget före ECB. Å andra sidan är vi en del av resten av världen så vi kan aldrig bortse från den penningpolitik som bedrivs i resten av världen”, sade han.

Mattias Erlandsson, tillförordnad biträdande chef för Riksbankens avdelning för penningpolitik, sade att de i teknisk mening inte har något antagande om att ECB utökar eller förlänger QE-programmet.

Stefan Ingves kunde inte säga vilka åtgärder som ligger närmast om det finns behov att öka den penningpolitiska stimulansen.

Riksbankschefen ser ingen specifik gräns för hur mycket statsobligationer som Riksbanken kan köpa.

När Riksbanken köper blir det färre statsobligationer att handla med och då går priset upp (räntan ned) och ”det är ju precis det vi vill åstadkomma”, sade Stefan Ingves.

Som svar på en fråga om hur han ser på den senaste tidens svaga konjunkturindikatorer svarade han att ”det här är vår bästa bedömning” och tillade att han tycker att Riksbankens BNP-prognoser för de närmaste åren beskriver läget bra.

Han sade vidare att ”böjen i räntebanan är densamma” som tidigare och att man inte ska hänga upp sig på tiondelar när det gäller inflationen. Det är inget problem om inflationen skulle skjuta över målet ett tag.

Stefan Ingves sade att det kommer en utredning inom kort från Riksbanken om målvariabel och intervall. Han ser detta som början på en diskussion under hösten, men det är inte aktuellt med något beslut i frågan.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto