Home > Stigande handelsunderskott i USA i maj

Stigande handelsunderskott i USA i maj

Samtidigt som NFP-rapporten släpptes kom även US Trade Balance för maj 2020 och i den såg vi ett stigande handelsunderskott – 54,6 miljarder dollar i maj jämfört med 49,8 miljarder månaden innan. På ett sätt bekräftade rapporten förväntningarna att underskottet skulle vidgas i maj, men prognosen låg på 53 miljarder dollar.

Trade Balance är inte lika viktig som annan data på den ekonomiska kalendern, men den erbjuder ändå mycket information till investerare som är villiga att djupdyka i ekonomin. I detta fall vidgades handelsunderskottet för tredje månaden i rad, och snittet över tre månader ökade också.

Detaljer för underskottet på amerikanska varor och tjänster i internationell handel of the

Kortfattat gick både export och import ned. Eftersom nedgången i export (-4,4%) översteg nedgången i import (-0,9%) växte underskottet med +9,7% i maj.

Varför maj?

Trade Balance släpps varje månad men cirka 35 dagar efter att föregående månad avslutats. Rapporten återspeglar inhemsk efterfrågan på valutan (i detta fall USD) i relation till efterfrågan på export – för att betala för exporterade varor från USA måste man använda USD. Högre export är därför bra för en valuta, och vice versa.

I detta fall pekar den sänkta exporten mot en dyster bild för USD, om vi använder detta som mätvärde. Om vi tar i åtanke att efterfrågan på export även påverkar priserna hos tillverkarna leder detta till nedåtgående tryck på inflationen och inflationsförväntningarna – ännu en antydan som Fed har rätt om i sina planer, vilket signalerar en tillmötesgående penningpolitik i flera år framöver.

För de som är intresserade av fler detaljer visar handelsbalansen faktiskt ett överskott för ett par länder (exempelvis Brasilien, vissa länder i Centralamerika och Storbritannien). Mestadelen av handeln visade dock på ett underskott med viktiga partners som EU, Japan, Kanada och Saudiarabien.

Allt sammantaget är det inte överraskande för indikatorn Trade Balance, och det signalerar inte ett skifte för övergripande policybeslut i USA. Med tanke på de pågående handelsförhandlingarna mellan USA och Kina de senaste åren och hur USA har förhandlat fram avtal med alla sina viktiga partners är Trade Balance fortfarande en indikator som är värd att hålla ett öga på framöver, framförallt med tanke på det kommande presidentvalet i november.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto