Home > Stigande inflation i Storbritannien

Stigande inflation i Storbritannien

Storbritanniens konsumentprisindex (CPI) släpptes idag och överraskande marknaden. Det översteg förväntningarna då samtlig data var bättre än prognosen.

Vad var den drivande faktorn för den högre inflationen, och vad innebär detta för Bank of England?

Detaljer från dagens CPI i Storbritannien

CPI visar förändringen av priset på varor och tjänster som köps av konsumenter och släpps varje månad. Inflationsnivån justeras dock för att visa på en årlig påverkan.

För juni månad 2020 låg CPI på 0,6%, vilket var en ökning från 0,5% månaden tidigare och över förväntningarna på en minskning till 0,4%. Vad som var ännu mer intressant var att Core CPI (inflation exklusive livsmedel, tobak, energi och alkohol då de anses vara för volatila och därmed förvränger datan) ökade till 1,4% från 1,2%. Uppenbarligen finns det press på priserna, och penningpolitiken kommer justeras för att bekämpa den.

GBP steg efter dessa nyheter och både GBPUSD och korsen GBPCHF och GBPCAD såg ökningar. Detta är en skarp kontrast till vad ordförande på den brittiska centralbanken, Tenreyro, sa tidigare idag, nämligen att banken aktivt diskuterar negativ ränta och att Bank of England just nu genomför en undersökning om det.

Med andra ord var det en hökaktig CPI för GBP-tjurar som leder till att pundet ökar över hela FX-marknaden, men samtidigt ett duvaktigt utlåtande från den brittiska centralbanken. Det är inte ovanligt på valutamarknaden att centralbanker ingriper verbalt för att öka flöden in i eller ut ur en valuta. Faktum är att detta är en del av penningpolitiken, framförallt med tanke på att principen ”forward guidance” används som ett verktyg i alla stora centralbankers verktygslådor.

Om vi återvänder till faktiskt CPI så låg den största ökningen i priser inom nöje och kultur, samt inom spel och kläder. Den skarpa ökningen överstiger nedgången i livsmedelspriser, vilket leder till att indexet ökar.

För att summera använder valutahandlare inflationsdata som en primär indikator för vad centralbanken kommer göra härnäst. Varje centralbank har ett mandat som fokuserar på på prisstabilitet runt 2%. Om inflationen faller under 2% och fortsätter att falla skickar centralbanken ett duvaktigt budskap och expanderar penningpolitiken. Om å andra sidan inflationen ökar och investerare ser potential för ytterligare ökningar börjar de köpa och sälja valutan då det finns förväntningar om hökaktiga åtgärder från centralbanken.

Detta är anledningen till att GBP steg idag. Vi får se om detta är början på en ny trend eller bara en marknadsreaktion på oväntad inflationsdata.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto