Home > Stockholmsbörsen höll sig ovanför nollstrecket

Stockholmsbörsen höll sig ovanför nollstrecket

OMXS30 dagsdiagram (Varje stapel motsvarar en dag)
OMXS30 dagsdiagram (Varje stapel motsvarar en dag)

Stockholmsbörsens OMXS30-index steg 0,5 procent till indexnivån 1.106. Omsättningen uppgick till knappt 10 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Inklusive Burgundy, Bats Chi-x samt Turquoise, var den knappt 12 miljarder.

”Vad som har förändrats under de senaste veckorna är att centralbanker har tagit bort svansrisker. Domedagsscenariot är inte längre det huvudsakliga scenariot som det kanske varit för två månader sedan. Det som inte förändrats är idén om att politikerna inte agerar så snabbt och sammanhängande som centralbankerna. Spanien behöver be om hjälp för att hålla partyt igång, så vad vi ser nu är en konsolidering”, sade Michael Leister på Commerzbank till Reuters.

Uppgången hämtade sin huvudsakliga näring ur en makroekonomisk kompott bestående av nya japanska stimulansåtgärder och god amerikansk husdata.

I minusskålen låg rykten om att Tyskland försöker urvattna de förslag kring en europeisk bankunion.

För svenskt vidkommande lyfte SEB 1,7 procent. ABG Sundal Collier har höjt rekommendationen för SEB till köp, från tidigare behåll. Handelsbanken var inte långt efter och gick upp 1,4 procent medan Nordea och Swedbank steg svagt. Bank of America Merrill Lynch har höjt riktkurserna för Handelsbanken, Nordea, Swedbank samt SEB i en sektorsanalys.

Spanska Inditex, som bland annat äger klädkedjan Zara, redovisade ett starkare resultat än väntat för perioden februari till juli. Även försäljningen för perioden 1 augusti till den 17 september var stark. H&M steg 1 procent.

Electrolux sjönk 1,6 procent. Statistik från Nordamerika visade att leveranser av de sex största vitvarukategorierna ökade svagt i augusti, +0,8 procent jämfört med samma månad 2011.

”Det är en viss besvikelse, jag hade väl förväntat mig någon procent högre i augusti. Nu har vi 3,2 procent ner årets första åtta månader samtidigt som Electrolux själva säger att det ska vara noll till två procent plus på helåret så det är dags för lite tillväxt snart”, summerade en analytiker.

Boliden föll 1 procent. Bolaget har sett en svagare efterfrågan under det tredje kvartalet, men samtidigt säkrat nya affärer enligt nyhetsbyrån Reuters.

Net Entertainment tappade 3 procent i sviterna efter sin vinstvarning. Utöver kronförstärkningen har driftsättningen av ett par av Net Entertainments större kunder förskjutits.

”Den är svår att utveckla, men det har helt klart haft en påverkan. Det har inte kommit in lika många kunder i kasinot som det brukar, utan det har varit mer sportspel”, sade vd Per Eriksson i en kommentar till Direkt.

Lucara fortsatte ned runt 8 procent på onsdagen. En jättelik rysk diamantfyndighet rapporterades under onsdagen. Dock menade Lucaras vd i en intervju med Direkt att fyndet inte påverkar bolaget.

Electra steg 11 procent. Generellt sett har sommaren för branschen som helhet varit lugn, men Electra är trots allt nöjt med sin försäljning, sade Anders Dahlström, vd för Electragruppen, i en intervju med Remium med anledning av att branschkollegan Expert ansökt om konkurs.

Av: Direkt/Tradingportalen

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto