Home > Stor bevakning av beslut från RBNZ denna vecka

Stor bevakning av beslut från RBNZ denna vecka

På tisdag förväntas Nya Zeelands centralbank (RBNZ) utannonsera sitt officiella räntebesked och att släppa ett pressmeddelande angående dess penningpolitik. Oftast är detta enbart intressant för de som köper och säljer NZD, men denna gång är det annorlunda.

NIRP i Nya Zeeland?

RBNZ är en av de mest innovativa centralbankerna i världen. Trots dess relativt lilla roll på världens globala finansiella scen var RBNZ den första centralbanken som introducerade inflationsmål, en policy som nu följs av alla viktiga centralbanker i världen (exempelvis den europeiska och den brittiska centralbanken).

Med andra ord tar RBNZ gärna djärva beslut. Och det kan nu vara dags för ett nytt.

Den officiella räntan i Nya Zeeland ligger extremt lågt på 0,25, vilket är den lägsta nivån på flera årtionden. Ändå är NZD inte så svag som RBNZ hade velat – faktum är att den har stärkts med cirka fem procent sedan RBNZ utannonserade sin senaste monetära och ekonomiska prognos.

Det som gör denna vecka viktig för RBNZ är möjligheten för negativ ränta. Med redan extremt låg räntenivå är tvekar inte RBNZ inför att låta världen veta vad de tycker om att implementera negativ ränta i sin penningpolitik.

Om så är fallet kan det leda till vidare diskussioner om liknande politik hos andra centralbanker, exempelvis Bank of England och Fed. Nyligen nekade Fed till möjligheten om negativ ränta i USA, men i och med att ytterligare en centralbank kan besluta om detta kommer experimentet följas noga, och kanske kopieras.

Om en centralbanks mål är att försvaga sin valuta kan negativ ränta fungera. Exempelvis såg ECB att euron föll till nivåer som närmade sig USD när de sänkte sin insättningsfacilitet till under noll.

NZD har inte förändrats mycket relativt till USD sedan starten av 2020. Efter den initiala ruschen att köpa USD då pandemin började sprida sig har marknaden vänt.

NZDUSD-paret gjorde en helomvändning och steg från låga 0,55 under mars till över 0,65 i juni – allt detta medan RBNZ höll sin officiella ränta nära noll.

RBNZ ser hur inflationsförväntningarna tappar momentum, vilket kan vara den knuff som behövs för att utannonsera negativ ränta – en viktig utveckling för den nya zeeländska dollarn.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto