Home > Stor dag för den kanadensiska dollarn imorgon

Stor dag för den kanadensiska dollarn imorgon

Kanadas centralbank (BOC) håller sitt första penningpolitiska möte för det nya året imorgon, och traders av den kanadensiska dollarn (CAD) är redo för vilda marknadsrörelser. CAD, som även kallas ”loonie dollar”, är en av de valutor som ökade mest mot den amerikanska dollarn under 2020.

Sedan priset på olja återhämtade sig från negativa territorier ökade CAD signifikant. Valutan steg inte bara mot USD utan även mot euron – en annan valuta som steg under stora delar av 2020.

Vi tar nu en titt på ett par viktiga CAD-par och vad BOC:s beslut imorgon kan innebära.

Kanadas centralbank förväntas inte förändra sin penningpolitik

BOC förväntas hålla räntan oförändrad på 0,25%. Traders kommer därför fokusera på presskonferensen som sker en timme efter att den penningpolitiska rapporten och ränteutlåtandet släpps.

Presskonferensen är den händelse som traders fokuserar på för att hitta ledtrådar om centralbankens planer. Imorgon kommer dock traders även fokusera på andra händelser som kan komma att påverka kanadensiska par. En av dem är invigningen av den nya presidenten i USA, vilket är viktigare för USDCAD-paret under en dag då Kanadas centralbank förväntas hålla sin politik oförändrad.

USDCAD

För USDCAD skedde inte några stora förändringar efter det att priset på olja återhämtade sig från negativa nivåer. Paret sjönk från 1,46 till 1,26 – hela 2 000 punkter efter en svag dollar och en väldigt stark CAD.

1,30-nivån har länge varit viktig för valutaparet. Om BOC är duvaktiga under presskonferensen kan USDCAD vända och nå 1,30.

EURCAD

Detta är den europeiska centralbankens vecka, och EURCAD-paret avslutade förra veckan på knäna. Paret nådde nästan 1,60 i juli 2020, formerade en dubbeltopp och föll mer än 600 punkter sedan dess. Faktumet att CAD steg mot EUR, vilket är en av de starkaste valutorna på valutamarknaden, var en av förra årets, och början av detta årets, största överraskningar.

GBPCAD

Detta är ett av de mest volatila valutaparen på valutamarknaden. Tillsammans med en högre volatilitet har även paret en större spridning jämfört med andra par. Morgondagens beslut från BOC, och den efterföljande presskonferensen, följs av ett utlåtande från ordförande Bailey på Storbritanniens centralbank på virtuella Citizen’s Panel Open Forum som arrangeras av centralbanken. Eftersom frågor från pressen förväntas komma kan valutaparet komma att avvika från BOC:s budskap och fokusera mer på vad Storbritanniens centralbank säger.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto