Home > Stor hökaktig twist i ECB:s språk skickar euron högre

Stor hökaktig twist i ECB:s språk skickar euron högre

Europeiska centralbanken (ECB) överraskade marknaderna idag och gav en stor hökaktig twist i sitt penningpolitiska beslut. Centralbanken förväntar sig inte längre att inflationen kommer att sjunka 2022, vilket skickar euron högre över hela linjen.

Vilken dag för valutahandlare, eftersom två av de stora centralbankerna i världen har levererat hökaktiga överraskningar. Till att börja med höjde Bank of England räntan med 25 punkter, som väntat. Flera ledamöter i MPC (dvs. penningpolitiska kommittén) ville dock höja den med dubbelt så mycket och leverera en höjning på 50 räntepunkter.

Men Bank of Englands hökighet var mer eller mindre förväntad. Detta är trots allt en centralbank som höjde räntorna i december utan att antyda att de kommer att göra det.

Det är inte samma sak med ECB:s meddelande från idag. ECB sa hela tiden att de inte skulle höja räntan 2022, oavsett vad. Bara dagens meddelande säger inte bara att de kan göra det, utan marknaden prissätter redan en räntehöjning med 10 punkter så snart som nästa juni.

Naturligtvis studsade euron starkt. Alla europar gick upp – inklusive EUR/GBP-korset, som tidigare under dagen sjönk på baksidan av Bank of Englands meddelande.

När det gäller EUR/USD raderade den alla förluster som utlöstes av Feds hökaktiga meddelande från förra veckan – och några till. Den studsade över en stor siffra (dvs mer än 100 punkter) och förblev bud.

Vad sa egentligen ECB?

Den stora överraskningen var att ECB inte längre såg inflationen falla 2022. Som sådan ökade satsningarna på att de kommer att höja priserna för att bekämpa uppgången i priserna på varor och tjänster.

Högre kurser är positivt för valutan, därav eurons reaktion. Under presskonferensen vägrade ECB:s ordförande Christine Lagarde dessutom att utesluta en räntehöjning 2022.

Idag markerar införandet av en formell balans av risker för inflationen, eftersom centralbanken nu ser inflationsriskerna luta uppåt på kort sikt. Som sådan, på kort sikt, har marknaden redan prissatt en räntehöjning med 10 punkter.