Home > Stor miss i ADP-rapporten denna vecka – kommer NFP bli en besvikelse idag?

Stor miss i ADP-rapporten denna vecka – kommer NFP bli en besvikelse idag?

Den första fredagen varje månad är alltid NFP-dagen i USA. Det är nu bara en jobbrapport kvar i 2020 efter den vi kommer se idag, och därför kan traders idag få en bild av hur arbetsmarknaden ser ut cirka två månader innan årets slut.

Dagens NFP-rapport är specifikt viktig av ett par orsaker. Den första orsaken är att denna rapport kommer mot slutet av en väldigt hektisk vecka. Det amerikanska valet har stulit all uppmärksamhet från rapporter om ekonomin. För en gångs skull har NFP-veckan inte handlat om arbetsmarknaden utan istället om vem som vinner Vita Huset och kongressen.

För det andra följer NFP-rapporten en väldigt svag ADP-rapport, som släpptes för två dagar sedan. ADP-rapporten för oktober släpptes på onsdagen och missade alla förväntningar.

ADP-rapporten i oktober missade förväntningarna med 285 000

Prognosen för ADP-siffrorna i oktober låg på en ökning på över 650 000. Verkligheten blev istället att siffrorna endast steg med 365 000. Detta är i sig inte ett dåligt resultat, trots allt har nya jobb skapats av den privata sektorn fyra månader i rad.

Men de finansiella marknaderna tenderar att bygga förväntningar baserat på prognoser, och när verkligheten sen visar sig reagerar de på det.

Samma sak har hänt med det amerikanska presidentvalet. Inför valdagen ledde Biden i alla nationella undersökningar, men på valdagen visade det sig att valet blev betydligt jämnare än väntat, och röster räknas fortfarande.

Av de 365 000 jobb som skapades i den privata sektorn har lite mindre än en tredjedel skapats inom småföretagssektorn. Företag med mellan 1 till 49 anställda stod för över 100 000 nya jobb. Detta är uppmuntrande, framförallt om man betänker att småföretagssektorn är den som har drabbats mest av pandemin.

Kan man använda ADP-rapporten för att skapa en prognos för NFP-rapporten? Inte nödvändigtvis. Medan det finns en korrelation mellan dessa rapporten fungerar korrelationen inte alltid. Precis som hur arbetslöshetsgraden och NFP-rapporten kan visa två olika saker kan ADP och NFP visa olika saker.

Allt sammantaget kan vi förvänta oss ökad volatilitet, och att fokus kommer fortsätta ligga på det amerikanska valet.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto