Home > Stor överraskning för amerikansk arbetslöshet

Stor överraskning för amerikansk arbetslöshet

Förra fredagen överraskade amerikansk arbetslöshet och NFP-data marknaderna på ett positivt sätt. Det som från börjat prissattes (20% arbetslöshet och ytterligare sänkning av antalet jobb) har visat sig vara fel. Istället för att jobb försvinner har USA rapporterat att antalet jobb som skapas ökar, och de har även rapporterat mindre arbetslöshet.

Varför har antalet jobb ökat?

NFP-rapporten var den rapport alla såg fram emot förra veckan och marknaderna var specifikt intresserade av jobbdatan under coronavirus-pandemin. Innan hälsokrisen gjordes det inga rubriker av arbetslöshetsdatan, men idag är denna data en av de viktigaste bitarna av ekonomisk data.

Alla överraskades av att NFP-rapporten för maj lade till 2 509 miljoner jobb, istället för att förlora 8,33 miljoner jobb. Skillnaden mellan de faktiska siffrorna och prognosen är så stor att den inte är kompatibel med antalet arbetslöshetsansökningar från en dag tidigare.

En förklaring är att PPP – Paycheck Protection Program, fungerar bättre än förväntat och att företagen har det lättare än förväntat att betala sin arbetskraft. Skillnaden mellan faktisk data och prognos är dock ändå stor.

Efter att marknaderna stängdes för veckan indikerade en rapport att det finns ett tekniskt fel i datan, och att siffrorna kommer ses över inför nästa rapport. Revisioner behöver ofta göras, och detta bör inte överraska någon. Aktiemarknaden steg dock under fredagen, och stängde på betydligt högre nivåer efter den positiva överraskningen från NFP, och även terminer pekar uppåt.

Om denna data var felaktig, och en revision snart kommer att göras, varför syns då inte detta på marknaden? Kommer vi snart se en korrigering?

Som alltid har marknaden alltid rätt. Den behöver en anledning att stiga eller falla, och ofta letar ekonomer och investerare efter data som kan förklara hur marknaden rör sig. Det kan mycket väl vara så att marknaden stiger trots den problematiska datan tack vare människors optimism.

Det kan även vara så att jobbmarknaden i USA är starkare än vi trodde. Då alla pratade om NFP släppte grannarna i norr, Kanada, sin data för maj månads arbetsmarknad. Arbetslöshetsfrekvensen föll även i Kanada, och nästan 300 000 nya jobb hade skapats, vilket kan jämföras med förväntningarna på en halv månads förlorade jobb.

Finns det tekniska problem med datan från Kanada också? Det låter osannolikt. Däremot låter det rimligt att vi har sett botten av krisen och att det nu bara finns en väg framåt, nämligen uppåt.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto