Home > Stora Enso – Laddar för en slutspurt?

Stora Enso – Laddar för en slutspurt?

Stora Enso R har fått ett antal köpsignaler och ligger i en kortsiktig trend uppåt. Aktien ser kortsiktigt ut att forsätta uppåt, men vi har nu också börjat få vissa varningssignaler i aktien.

Skogsbolaget Stora Enso har i år fått en väldigt bra start på börsen i likhet med de flesta andra cykliska bolagen. Stora Enso R har i år gått upp med 22%, räknat på kursen i skrivande stund 50,5 kr. Detta kan ses som en revansch för det mycket svaga börsåret 2011 då Stora Enso R istället gick ner med 40%.

Även om den korta trenden i aktien är klart uppåtriktad är den långa trenden, definierat som lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, fortfarande nedåtriktad.

Stora Enso R har den senaste månaden fått flera köpsignaler, se till exempel vår analys av Stora Enso den 5 januari. Där rekommenderade vi  köp av aktien vid 42-43 kr nivån, med sikte på 50 kr i första hand och på området kring 60-68 kr i andra hand. Sedan dess varit upp på 52 kr som högst.

Nu siktar vi fortfarande på att aktien ska kunna nå området kring 60-68 kr, men det har dykt upp ett antal varningssignaler vilket kräver ökad vaksamhet. Det är bland annat MacD-indikatorn som har givit en säljsignal och även Stochastic-indikatorn som signalerar svaghet.

OMXS30, vårt svenska storbolagsindex, börjar nu också närma sig vårt målområde för denna uppgång. Indexet ligger nu på 1 078 och vårt målområde är 1 100-1 140. Dit är det alltså bara 2-6% kvar. Möjligheten är dock ganska stor för att en aktie som Stora Enso R ska kunna hinna göra en ordentlig uppåtrörelse innan OMXS30 toppar ur.

Skulle vårt huvudscenario för aktiebörsen infrias, riskerar OMXS30 sedan att råka ut för kraftiga nedgångar. En aktie som Stora Enso R har då mycket svårt att stå emot. Var därför gärna extra nogranna med stop loss bevakningen, flytta upp stop lossen konsekvent, och ta relativt små positioner i aktien. Vi bevakar givetvis denna utveckling noga och prestigelöst, men än så länge så följer börsutvecklingen vårt huvudscenario.

Stora Enso R har stödnivåer från en uppåtgående trendlinje strax under 50 kr, och sedan vid ca 47 kr och ca 45 kr. Vi har ett litet motstånd vid 52 kr, men framförallt vid ca 60 kr och ca 68 kr.

Vårt strategiförslag är därför att, om man nu inte redan äger aktien, att köpa aktien här vid eller strax under 50 kr. Köp dock relativt små positioner. Sikta på 60 eller 68 kr. Stop loss om aktien stänger under 47 kr. Var noga med att flytta upp stop lossen allteftersom aktien går upp.

Stora Enso R (Dagsdiagram)
Stora Enso R (Dagsdiagram)
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto