Home > Storbritannien får aldrig samma rättigheter utanför EU enligt Brexit-förhandlare.

Storbritannien får aldrig samma rättigheter utanför EU enligt Brexit-förhandlare.

Storbritannien kan aldrig få samma rättigheter och fördelar utanför EU som EU-länderna.

Inre marknaden med dess fyra friheter – fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och arbetskraft – är odelbar.

Det sade EU-kommissionens Brexit-förhandlare Michel Barnier, tidigare finansmarknadskommissionär, vid en presskonferens på tisdagen.

Han sade att kommissionen har lagt fast fyra principer. Förutom dessa två upprepade han också att förhandlingarna inte kan börja innan Storbritannien lämnar in ansökan om utträde.

Den fjärde principen är att bevara enigheten bland de 27 kvarvarande EU-länderna.

Michel Barnier sade vidare att den faktiska tiden för verkliga förhandlingarna blir mindre än 18 månader med slut i oktober 2018. Det omfattar även en tid för EU-ländernas ledare att lägga fast EU-sidans positioner.

Därefter behöver ministerrådet, Europaparlamentet och Storbritannien tid att ratificera avtalet fram till mars 2019, strax före valet till Europaparlamentet i juni 2019.

Den brittiske premiärministern Theresa May har lovat lämna in anmälan om utträde (artikel 50) i mars nästa år.

”Det är upp till Storbritannien att säga vad de vill ha för relation, och så får vi svara. Därför är det svårt att nu tala om en övergångsperiod. Det kan man bara tala om när man vet vad perioden förbereder senare”, sade Michel Barnier.

Beträffande möjligheten för Storbritannien att betala en avgift för att få tillgång till inre marknaden sade Michel Barnier att Norge och Island är modeller för en sådan relation.

”Norges relation är mycket nära med tillgång till den inre marknaden. Med det följer förutbestämda bidrag till EU-budgeten.”, sade kommissionens Brexit-förhandlare.

Michel Barnier sade att han inte vet vad en ”hård” eller ”mjuk” Brexit är. Han strävar efter en klar och ordnad Brexit inom EU-ländernas riktlinjer och inom den utsatta tidsgränsen.

Hittills har han besök 18 av de 27 EU-länderna för att bilda sig en uppfattning om ländernas önskemål. Hans rundresa till alla länder kommer att avslutas i januari.

Michel Barnier utsågs som kommissionens Brexit-förhandlare i juli och tillträdde i oktober. Han har satt samman en arbetsgrupp på 30 personer med erfarenhet från alla förhandlingsområden.

Storbritannien får aldrig samma rättigheter utanför EU enligt Brexit-förhandlare.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto