Home > Storbritannien förlorar EU:s 38 handelsavtal vid exit.

Storbritannien förlorar EU:s 38 handelsavtal vid exit.

Samma dag som Storbritannien lämnar EU förlorar landet automatiskt tillgång till EU:s alla 38 frihandelsavtal med länder runt om i världen.

Det är oklart om det är möjligt att förlänga det brittiska deltagandet i avtalen en kort tid utanför EU under en utfasning.

Om det är möjligt blir det en förhandlingsfråga i brexit-förhandlingarna.

Det sade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström till Nyhetsbyrån Direkt på torsdagen.

Omkring hälften av Storbritanniens export går till EU-länder och den andra hälften till resten av världen.

Med övriga världen kommer Storbritannien alltså i huvudscenariot att inte ha några frihandelsavtal dagen efter utträdet. Sådana avtal brukar ta tre till tio år att förhandla fram.

”Om det blir några övergångsregler med utfasning eller liknande är något som man måste diskutera i förhandlingen”, sade Cecilia Malmström.

De 27 kvarvarande EU-länderna får avgöra detta. En viktig faktor blir hur nära den brittiska ekonomin kommer att vara knuten till EU:s.

”Det beror väldigt mycket på vilken typ av relation som Storbritannien får, vilka lagar och vilka standarder som de väljer att ha”, fortsatte hon.

Så länge Storbritannien är kvar i EU får landet inte förhandla om frihandelsavtal med länder utanför EU. Endast kommissionen får förhandla med icke EU-länder.

Men Storbritannien kan föra förberedande samtal, vilket man också gör med Australien och Nya Zeeland.

Cecilia Malmström sade att länder som ska sluta handelsavtal med Storbritannien nog också vill veta vilken relation Storbritannien kommer att ha till EU:s stora marknad.

Ett annat osäkerhetsmoment är om Storbritannien kan behålla samma villkor i Världshandelsorganisationen WTO som man har haft genom medlemskapet i EU. Det är inte självklart. De övriga 163 WTO-medlemmarna får ta ställning till detta.

I övrigt på handelsområdet berättade Cecilia Malmström att EU är på god väg att sluta flera frihandelsavtal.

”Vi hoppas att vi kan bli klara med frihandelsavtal med Japan, Mexiko och de fyra Mercosur-länderna i Latinamerika, antingen i slutet på detta år eller tidigt i början på nästa. Vi är ganska långt gångna”, sade hon.

I Mercosur ingår Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay. Jordbruksfrågorna väntas bli svårast i slutförhandlingarna. EU har signalerat att Mercosur bör sänka sina förväntningar på hur mycket de kan öka exporten.

När det gäller Japan väntar förhandlarna på att japanska parlamentet ska godkänna en reform av mejerisektorn de närmaste månaderna.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
ECB
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto