Home > Storbritannien lider av den värsta ekonomiska nedgången på över 300 år

Storbritannien lider av den värsta ekonomiska nedgången på över 300 år

Då vi tar oss djupare in i det nya året börjar de slutgiltiga siffrorna från 2020 komma ut. 2020 innebar i och med COVID-19 en lågkonjunktur för de flesta länderna i världen. Det var endast Kina som lyckades ta igen det som gått förlorat, framförallt då de var det första landet som drabbades av viruset.

I Storbritannien innebar 2020 den största minskningen i ekonomisk produktion på över tre århundraden. Minskningen med -9,9% under 2020 var större än depressionen efter första världskriget 1921.

Små och medelstora företag drabbades hårdast

Över 40% av små och medelstora företag (SME) ansökte om någon slags hjälp av regeringen. Utan denna hjälp hade den bristande ekonomiska produktionen blivit ännu värre, då många av dessa företag fortsatte att vara i drift men till extremt reducerade nivåer, och i vissa fall inte alls.

En studie av McKinsey i november 2020 visade att över hälften av alla SME-företag hade gått i konkurs om pandemin hade pågått i 12 månader till. Sen kom nyheterna om effektiva vaccin, vilket ledde till ett förbättrat sentiment. Från detta ögonblick kändes det rimligt för många SME-företag att förlita sig på stöd så länge som det fanns ett ljus i tunneln. Att ha ljusen på med hjälp av, förvisso gynnsamma, lån kändes nu rimligare. Men, lån är ändå lån – det är pengar som ska betalas tillbaka.

Brexit har inte heller hjälpt

Utöver pandemin har Brexit vägt tungt på de brittiska företagen. Nästan två månader efter att Storbritannien och EU tecknade avtalet har konsekvenserna för brittiska företag inte kunnat ses.

En sak vi har sett är att för första gången på flera årtionden har Amsterdam-börsen nått en större daglig volym än London-börsen. Med andra ord har finansiella tjänster börjat lämna Storbritannien, vilket var den största tjänstesektorn i landet med en stor påverkan på landets BNP. Detta är bara ett exempel som marknadsdeltagare nyligen fick reda på, och mer lär komma.

Trots denna dystra bild har det brittiska pundet (GBP) hållit sig stark mot de flesta av G10-valutorna. GBPUSD steg till 1,40 nu i veckan, GBPCHF ligger över 1,24 och EURGBP tog sig under 0,87. När en dörr stängs kan en annan öppnas, och investeringsvärlden sover aldrig, då det finns de som ser möjligheter där andra är oroliga över förluster.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.