Home > Storbritannien och euroområdets styrräntebeslut väntas få en inverkan på marknaderna

Storbritannien och euroområdets styrräntebeslut väntas få en inverkan på marknaderna

Valutaparet EUR/USD tillbringade en stor del av gårdagens handel i ett intervall, med investerare som hyste farhågor för att öppna nya positioneringar inför eventuella grekiska nyheter. Marknaden väntas inte bli lika tyst i dag, med styrräntebeslut från både euroområdet och Storbritannien samt efterföljande presskonferenser vilka prognostiserade att generera betydande volatilitet. Om någon av nyheterna visar sig vara negativa, kan vi få se valutahandlare söka sig tillbaka till säkrare tillgångar som kan orsaka deprecieringar för EUR och GBP.

EUR/USD GBP/USD USD/JPY USD/CHF AUD/USD EUR/GBP
Daglig trend up up up down up down
Veckotrend up up up down up up
Motstånd 1.3299 1.5924 77.43 0.9234 1.0832 0.8407
1.3225 1.5872 77.11 0.9205 1.0780 0.8379
1.3172 1.5839 76.94 0.9162 1.0747 0.8347
Stöd 1.3129 1.5788 76.62 0.9135 1.0694 0.8333
1.3087 1.5755 76.40 0.9092 1.0661 0.8315
1.3034 1.5703 76.08 0.9070 1.0609 0.8287

Ekonominyheter

USD – Amerikanska arbetslöshetssiffror kan ge stöd åt USD

USD tillbringade en stor del av gårdagens handel i ett intervall mot de flesta av dess viktigaste valutarivaler, inklusive EUR, GBP och CHF. En tveksamhet rådde hos valutahandlare gentemot USD inför eventuella nyheter på en grekisk bytesaffär för sina skulder. Det enda undantaget var mot den japanska yenen. Valutaparet USD/JPY fick se måttliga nedgångar under större delen av dagen, innan det stabiliserande sig runt 76,80 under kvällens handel.

Ser vi till dagens handel kommer sentimentet på marknaden sannolikt att bestämmas genom en kombination av indikatorer med internationella nyhetsinslag. Först kommer valutahandlare vilja uppmärksamma styrräntebesluten från Storbritannien och euroområdet. Även om inga förändringar väntas för någon av styrräntorna kommer de efterföljande presskonferenserna sannolikt att sprida lite ljus över det aktuella läget för den ekonomiska situationen i Storbritannien och euroområdet. Varje positivt sentiment kan resultera i ökat risktagande, vilket sannolikt kommer leda till att dollarn deprecierar.

Senare på dagen kommer valutahandlare att vilja uppmärksamma de veckovisa amerikanska arbetslöshetssiffrorna, som är planerade till 13:30 GMT. Siffran kommer att kasta lite extra ljus på den aktuella sysselsättningssituationen i USA efter förra veckans positiva NFP-rapport. En lägre än väntad arbetslöshetssiffra kan hjälpa dollarn under kvällens handel

EUR – Euroområdets lägsta anbudsränta redo att generera volatilitet

Euron såg väldigt små rörelser under större delen av dagen i går, med valutahandlare som var ovilliga att öppna nya positioneringar inför eventuella utvecklingar när det gäller den grekiska skuldkrisen. Valutaparet EUR/USD kunde bibehålla men inte utvidga sina uppgångar från föregående dag och tillbringade större delen av handeln i en intervallhandel runt 1,3250 nivån. Mot den japanska yenen fick euron känna av några smärre nedgångar efter att valutahandlare började dra ner på några av sina långa positioneringar. Med detta sagt lyckades valutaparet EUR/JPY stabilisera sig runt 102,00 nivån i kvällshandeln.

Ser vi till dagens aktiviteter kommer valutahandlare att vilja fokusera sig på den brittiska officiella styrräntan och den europeiska styrräntan samt de presskonferenser som följer varje indikator. Även om ingen ändring av de båda styrräntorna väntas, tjänar presskonferenserna som ett bra tillfälle att få ett mått på det aktuella läget för Storbritanniens och euroområdets ekonomier. Skulle någon av presskonferenserna indikera möjligheten av en framtida höjning av styrräntan kommer risktagande sannolikt äga rum som i sin tur kan stärka euron.

CHF – Francen återhämtade sina nedgångar kontra euron

Efter att ha haft några mindre nedgångar kontra euron under förmiddagen i går, lyckades den schweiziska francen iscensätta en återhämtning som förde valutaparet EUR/CHF till 1,2100 mot slutet av den europeiska handeln. Annars var marknaden ganska dämpad för större delen av dagen, då valutahandlare ivrigt väntade på något nytt om en eventuell grekisk bytesaffär för sina skulder.

En titt in i dagens handel kan valutahandlare förvänta sig mer volatilitet, med indikatorer från Storbritannien, euroområdet och USA alla förväntas generera tung handel. Francen kommer sannolikt att se betydande uppgångar om någon av nyheterna visar att den globala ekonomiska återhämtningen inte går framåt i tillräckligt snabb takt. Valutahandlare kommer att vilja notera de ekonomiska utsikterna från både brittiska MPC och europeiska ECB. Negativa utsikter från någon av dessa kan leda till att valutahandlare söker sig tillbaka till säkrare tillflyktsortsvalutor såsom francen.

Råolja – Råoljepriset utvidgade sina uppgångar och närmade sig 100 dollar per fat

Råoljepriset hade dramatiska uppgångar under handeln i onsdags och under gårdagens handel. Råoljepriset hausseartade uppgång kunde i stort sett hänföras till en ökad efterfrågan i USA och optimismen om att den grekiska bytesaffären gällande skuldfrågan slutligen kommer att falla på plats. Råvaran tog sig kortsiktigt över den psykologiskt viktiga nivån på 100 dollar per fat i går, innan den iscensatte en mindre korrigering nedåt.

Ser vi till dagens händelser kan råoljepriset se ytterligare uppgångar förutsatt att brittiska och euroområdets ekonomiska indikatorer är positiva. Skulle den amerikanska arbetslöshetssiffran komma in över förväntan, kan risktagande ske vilket kan ge råoljan en extra skjuts när vi börjar närma oss slutet på veckan.

Tekniska nyheter

EUR/USD

De långsiktiga tekniska indikatorerna visar att detta valutapar handlas i ett intervall, vilket innebär att stora marknadsrörelser inte är prognostiserade vid denna tidpunkt. Det enda undantaget är Williams Percent Range på det dagliga diagrammet, som för närvarande ligger i det överköpta territoriet. Valutahandlare kommer att vilja hålla ett öga på det dagliga diagrammet efter tecken på en eventuell korrigering nedåt.

GBP/USD

Både RSI index och Williams Percent Range på det dagliga diagrammet visar det här valutaparet i det överköpta territoriet, vilket innebär att en baisseartad korrigering kan ske inom en snar framtid. Valutahandlare kanske vill öppna korta positioneringar inför ett nedåtgående brott.

USD/JPY

De flesta tekniska indikatorerna visar att det här valutaparet handlas i neutral mark, vilket innebär att inga större prisförändringar väntas vid denna tid. Det enda undantaget är Stokastiska Slow på det dagliga diagrammet, vilket har bildat ett baisseartat kors. Valutahandlare uppmanas att inta en avvaktande hållning för detta valutapar, där en tydligare bild kan komma att presentera sig senare.

USD/CHF

Bollinger Bands på det dagliga diagrammet verkar ha börjat strama åt, vilket indikerar att ett skifte i priset kan inträffa den närmaste tiden. Williams Percent Range på samma diagram är för närvarande i översålda territoriet, vilket kan tas som ett tecken på att vändningen sannolikt kommer att bli hausse. Valutahandlare kanske vill ligga långt i sina positioneringar.

Wild Card

USD/SEK

De tekniska indikatorerna på det dagliga visar att detta valutapar ligger i det översålda territoriet och kan komma att se en korrigering uppåt den närmaste tiden. Slow Stokastiska har bildat ett hausseartat kors, medan Williams Percent Range ligger runt -95 nivån. Forex valutahandlare kanske vill ligga långt i sina positioneringar i dag inför en möjlig brytning uppåt.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.