Home > Storbritannien står fast vid sin ståndpunkt att lämna både EU:s inre marknad och tullunion.

Storbritannien står fast vid sin ståndpunkt att lämna både EU:s inre marknad och tullunion.

Storbritannien står fast vid sin ståndpunkt att lämna både EU:s inre marknad och tullunion.

Det sade den brittiske brexitministern David Davis vid en presskonferens på måndagen efter den första förhandlingsdagen.

Han svarade på en fråga mot bakgrund av att förhandlingarna mellan konservativa Tories och nordirländska DUP har avslutats för att bilda en majoritet i brittiska parlamentet.

”Inre marknaden kräver att de fyra friheterna efterlevs. Så vi kommer att lämna inre marknadens fria handelsområde och tullunionsavtalet”, sade han.

”Det är enda sättet vi kan utveckla vår egen handelsrelation med resten av världen”, fortsatte han.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier sade att olika scenarier och grader av samarbete med EU har olika konsekvenser.

Storbritannien har tidigare velat förhandla om både utträdet och det framtida frihandelsavtalet samtidigt. Michel Barnier kallade måndagens beslut, att följa EU27:s modell att först förhandla utträde och sedan framtida relation, logiskt.

”Det handlar inte om att ge eftergifter eller inte. Det handlar om att genomföra det brittiska beslutet att lämna EU”, sade han.

”Konsekvenserna kommer att vara omfattande. Var snäll och underskatta inte detta. Vi försöker att reducera de negativa effekterna”, fortsatte han.

Michel Barnier försäkrade att det inte handlade om att bestraffa Storbritannien eller utkräva hämnd. Han påminde om att klockan tickar och att Storbritannien automatiskt lämnar EU den 30 mars 2019.

Beträffande ordningsföljden sade David Davis att principen ”inget är överenskommet förrän allt är överenskommet” gäller.

De två chefsförhandlarna beslöt att låta sina biträdande chefsförhandlare Sabine Weyand (EU) och Oliver Robbins (Storbritannien) börja diskutera den tekniskt svåra frågan om gränsen mellan Irland och Nordirland.

Målet är att bevara den nordirländska fredsprocessen och att undvika en ”hård” gräns. Men lösningar måste hittas för varor och tjänster som passerar in till och ut ur EU:s inre marknad.

Frågan om medborgares rättigheter är lättare, sade David Davis, som hoppades på en snabb uppgörelse.

Det finns 3,2 miljoner EU27-medborgare i Storbritannien och 1 miljon britter i EU27.

”Medborgarnas rättigheter måste skyddas. Det handlar om reciprocitet”, sade Michel Barnier.

Under förhandlingen på måndagen presenterade den brittiska sidan inga egna förslag. I stället användes tiden till att EU27-sidan klargjorde sina ståndpunkter, uppgav EU-källor.

Den brittiska sidan är helt klart inte redo ännu, vilket är synd, sade en EU-källa.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto