Home > Storbritanniens centralbank, Brexit och det brittiska pundet – en uppdatering

Storbritanniens centralbank, Brexit och det brittiska pundet – en uppdatering

Det brittiska pundet (GBP) steg mer än under sex månader igår. Anledningen till det? Att Brexit-avtalet överraskande nog är tillbaka på förhandlingsbordet.

Föregående veckas EU-toppmöte hade två huvudsakliga saker på sin agenda. En av dem var coronavirus-pandemin och hur medlemsstaterna i EU planerar att hantera en andra våg. Det andra ämnet var Brexit, och de pågående förhandlingarna med Storbritannien.

Det är sannerligen tråkigt att fyra år har slösats bort på Brexit-förhandlingar, och det finns ännu inget avtal mellan de två parterna. Storbritanniens egen deadline passerades förra veckan, och den 31:a december är en annan viktig deadline.

Under dessa år har så många deadlines passerats. Det enda vi vet med säkerhet är att förhandlingarna inte kommer avslutas innan ett avtal har nåtts. Det är i båda parternas intresse att få till bästa möjliga avtal.

Avtalet tillbaka på förhandlingsbordet

Beskedet att EU och Storbritannien kommer börja förhandla igen ledde till att det brittiska pundet steg. Och det var inte bara GBPUSD utan även alla andra GBP-par.

För GBPUSD agerar 1,30 som en viktig skiljelinje. Ända sedan valutan återhämtade sig från dippen i mars har 1,30 agerat som en viktig nivå. Samma gäller även för EURGBP med 0,90-nivån.

Det är möjligt att Brexit-förhandlingarna blir mer synliga på EURGBP-diagrammet. Varje gång paret stiger över 0,90 har scenarier om en Brexit utan avtal dominerat rubrikerna, och när paret rör sig under 0,9 har det varit i relation till rubriker om ett möjligt avtal.

Framöver bör investerare ha i åtanke att växlingskursen visar värdet på en valuta i relation till en annan valuta. Hittills har Brexit-nyheterna påverkat GBPUSD lika mycket som det har påverkar EURGBP, men detta kan komma att förändras.

Det amerikanska presidentvalet ligger runt hörnet och GBPUSD-kursen kommer reagera på nyheterna från andra sidan Atlanten, men det kommer antagligen inte gälla för EURGBP-paret. Under de kommande veckorna lär därmed GBPUSD reagera mindre på Brexit-nyheter, åtminstone inte i samma proportioner som EURGBP.

En förhandling som Brexit är komplex på många nivåer. Bara faktumet att fyra år har gått visar hur svårt det har varit att nå ett avtal.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto