Home > Storbritanniens centralbank signalerar ingen avsikt att sänka räntorna under noll

Storbritanniens centralbank signalerar ingen avsikt att sänka räntorna under noll

Gårdagens huvudsakliga händelse var att Storbritanniens centralbank (BOE) räntebeslut och vägledning. Ingen förväntade sig att centralbanken skulle signalera något på detta möte, men vägledningen var väldigt intressant.

BOE höll räntan på 0,1%, med en enhetlig röstning. De höll även målet för företagsobligationer och tillgångsköp på 20 miljarder pund, respektive 875 miljarder pund. Allt detta var väntat, men marknaden ville höra mer om bankens studie angående negativa räntor i landet.

För ett tag sedan skapade centralbanken intensiv volatilitet på GBP-paren när de utannonserade dessa studier. Igår kommunicerade de resultatet och centralbankens avsikter framöver.

GBP stiger på valutamarknaden efter BOE:s budskap

BOE:s budskap täckte flera områden av den brittiska ekonomin, exempelvis prognoser för BNP, men som vi tidigare nämnde ville marknaden framförallt höra mer om negativa räntor. Banken levererade i form av att de utannonserade att de inte har några avsikter att introducera negativa räntor just nu, men de förbereder så att infrastrukturen är redo om det kommer behövas i framtiden.

Det är inte överraskande att GBP-paren steg efter detta. Alla valutapar presterar starkt då pundet gagnas av BOE:s skiftande ton. Till följd av det steg GBPUSD till nära 1,37, GBPCHF till över 1,23 och EURGBP bröt starkt under 0,88.

BOE medgav även att ekonomin befinner sig i en fragil position. Förhoppningen att vaccinationskampanjen kommer bli positivt för den brittiska ekonomin kan synas i prognosen. Om pandemin stannar kvar längre än väntat kommer dessa prognoser antagligen behöva revideras lägre.

Om vi återgår till negativa räntor signalerade banken att en ränta på 0 är mer rimligt än negativ ränta. Ur ett operativt perspektiv ser det ut som att BOE föredrar att ha räntan på noll istället för att ha den i negativa territorier. De antydde även att den infrastruktur som krävs för detta ännu inte längre finns tillgänglig.

Pundet tolkade detta väldigt hökaktigt. Nu när handelsveckan nästa är över kvarstår det att se om GBP-paren kan hålla i dessa ökningar. Även dollarn steg hela veckan, och vi kan komma att se vissa förändringar när fredagens stängning närmar sig.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.