Home > Storbritanniens centralbank utannonserar fler lättnader

Storbritanniens centralbank utannonserar fler lättnader

Storbritannien genomförde fler lättnader i sin penningpolitik idag. De levererade sitt utlåtande tidigare än väntat, men överraskande inte marknaderna.

Ett tag nu har Storbritanniens centralbank antytt att de kommer agera i november. De har använt sig av alla sina kommunikationskanaler för att signalera fler kvantitativa lättnader, och de levererade på detta löfte. Trots allt kommer COVID-19 och de nya nedstängningarna påverka den brittiska ekonomin negativt.

Nya lättnader och hur det påverkar det brittiska pundet

Dagens beslut från Storbritanniens centralbank innebar ett par nyheter, trots den transparenta kommunikationen från centralbanken. Först och främst kom beskedet ett par timmar tidigare än väntat. För det andra levererade de en större ökning av sina kvantitativa lättnader än väntat. Marknadens förväntningar låg på en ökning på 100 miljarder brittiska pund, men BOE levererade hela 150 miljarder brittiska pund.

Argumenten för ytterligare lättnader är lätta att förstå. COVID-19 har drabbat arbetsmarknaden, konsumtionen och människors inkomst, och inflationen har fallit under målet.

Det större än väntade stödpaketet påverkade dock inte valutan. Mer specifikt hade det ingen påverkan på GBP-paren.

Å andra sidan har GBPUSD stigit med över hundra pip idag. Anledningen till att valutan ligger högt har främst att göra med en svag dollar, och beslutet från den brittiska centralbanken kunde inte förändra detta. Detta säger också en hel del om att beslutet redan var prissatt på marknaden.

Å andra sidan steg EURGBP-paret till 0,9068. Detta tyder på en svag GBP, men framförallt handlar det om att euron har växt sig starkare, vilket kan ses på hela FX-marknaden.

En intressant aspekt är att Storbritanniens centralbank signalerade negativa räntor. Hur det ska gå med Brexit är fortfarande en gåta, och BOE kommer troligtvis fortsätta med negativa räntor under nästa år om inget handelsavtal kan nås.

Trots de nya lättnaderna insisterade ordförande Bailey på centralbanken att lågkonjunkturen inte kommer bli djupare i Storbritannien. Han menade även att de utökade kvantitativa lättnaderna kommer leda till att inflationen hamnar nära 2% inom de kommande två åren.

Detta är så klart planen. COVID-19-pandemin och Brexit-skilsmässan är fortfarande två okända frågor som Storbritanniens centralbank måste förhålla sig till när de arbetar med sin penningpolitik.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto