Home > Storbritanniens ekonomi 2021

Storbritanniens ekonomi 2021

En Brexit-affär verkar ligga på bordet. När denna artikel skrivs finns det fortfarande inget formellt tillkännagivande, men från och med igår på eftermiddagen cirkulerade rykten mellan olika finansiella försäljningsställen att de två parterna har gått med på en överenskommelse.

Med det utanför bordet undrar man vad som väntar för Storbritannien det kommande året? Vad betyder en Brexit-affär för ekonomin? Även om det är bättre att lämna en affär än utan en, är den brittiska ekonomin inställd på att underprestera både den europeiska och den amerikanska.

Arbetslöshetens tryck att stiga

Avskrivningen av ett frihandelsavtal som förväntas tillkännages idag kommer inte att lyfta arbetslöshetstrycket. Med en överenskommelse kommer både Europeiska unionen och Storbritannien att komma överens om vissa åtgärder för att mildra den tidiga effekten av en Brexit.

Trycket på arbetslösheten kvarstår dock, särskilt med tanke på COVID-19-spärråtgärderna som förväntas vara kvar långt fram till 2021. Cirka 6% av de anställda eller 1,7% miljoner arbetstillfällen står på spel, eftersom detta är det antal personer som helt fanns i oktober innan den nya begränsningen kom in.

Bank of England för att behålla den tillmötesgående penningpolitiken

Bank of England svarade snabbt på Brexit-utmaningarna och har under de senaste åren kört olika scenarier angående effekterna av en hård eller mjuk Brexit. Tyvärr, eftersom detta inte var tillräckligt ur osäkerhetssynpunkt, lade pandemin en ny dimension till de utmaningar som centralbanken stod inför.En sak är säkert – med bankräntan som redan är nära den nedre gränsen och det kvantitativa lättnadsprogrammet som körs i full fart, borde vi inte bli förvånade över att se Bank of England flytta till en negativ räntepolitik om behovet skulle uppstå.

Pundets fall och uppgång

Sedan folkomröstningen 2016 förlorade det brittiska pundet 1,50-nivån mot den amerikanska dollarn och såg aldrig tillbaka. Handlare i staden jämförde pundets prisåtgärd de senaste åren som att vara som en tillväxtmarknads valuta och sa mycket om den inverkan folkomröstningen hade.

Kursen återhämtade sig nyligen på grund av en svag dollar och förhoppningar om Brexit-avtal. Kommer det att återhämta sig ännu mer? Osannolikt, med tanke på att affären bör prissättas redan.

Allt som allt är idag en historisk dag, och det råkar också vara julafton. Alla vill se Brexit gjort, så att vi alla kan eliminera osäkerheten under de senaste fyra och ett halvt åren och gå vidare.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.