Home > Större segermarginal än väntat när Macron vann det franska presidentvalet.

Större segermarginal än väntat när Macron vann det franska presidentvalet.

Emmanuel Macron vann det franska presidentvalet med en större segermarginal än väntat över Marine Le Pen.

Enligt inrikesdepartementet fick Macron 66,06 procent av rösterna mot 33,94 procent mot Nationella Frontens ledare Le Pen. Det är en större segermarginal än i de sista opinionsmätningarna där Macron fått drygt 60 procent av väljarstödet.

Valdeltagandet blev knappt 75 procent, det lägsta på länge, och andelen blanka eller ogiltiga röster var cirka 12 procent.

Flera bedömare konstaterar också att även om Le Pen förlorade gjorde partiets kandidat sitt bästa val någonsin, och samlade mer än 10 miljoner röster.

Macron sträckte också i sitt segertal ut en hand för att ena det splittrade landet, rapporterar Reuters och Bloomberg News.

”Jag vet att det finns splittring inom vårt land, vilket har fått en del att rösta på de extrema. Jag respekterar dem”, sade han.

”Jag känner till ilskan, oron och tvekan som många av er också har uttryckt, det är mitt ansvar att höra dem. Jag kommer att arbeta för att återupprätta länken mellan Europa och dess folk, mellan Europa och medborgarna”, sade Macron.

39 år gammal kommer han att bli Frankrikes yngste president någonsin och även yngst bland G7-ledarna. Han har tidigare varit ekonomiminister i Francois Hollandes regering och är företagar- och EU-vänlig, vilket leder till en viss lättnadens suck bland de europeiska kollegorna i EU.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sade att han var glad för att Macron försvarar idén om ett ”starkt och progressivt Europa”. Macron talade även med Tysklands förbundskansler Angela Merkel, och uppgav att han snart tänker åka till Berlin.

USA:s president Donald Trump gratulerade också Macron till en ”stor seger” och sade att han ser fram emot att arbeta med honom.

Närmast väntar för Macron att försöka säkra en majoritet i parlamentet i valet den 11 och 18 juni, där hans nystartade rörelse En Marche ställer upp för första gången.

Euron stärktes något i en initial rörelse men har därefter fallit tillbaka.

Avtagande politiska risker i Frankrike ökar chanserna för att euroområdets tillväxt kan överraska på uppsidan i år”, sade Holger Schmieding på Berenberg Bank.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
DAX
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto