Home > Striktare COVID-19-nedstängningar tynger ned ekonomiska prognoser

Striktare COVID-19-nedstängningar tynger ned ekonomiska prognoser

2021 startade med att världen började oroa sig över en ny variant av viruset som sprider sig mycket snabbare än det ursprungliga. Denna variant identifierades först i Storbritannien och började sedan snabbt dyka upp över hela Europa och i USA. Dessutom verkar det som att fallen i USA dök upp lokalt, då personen inte hade rest på sistone.

Med andra ord muteras viruset snabbt, och världen befinner sig i en kamp mot klockan. Med potentiellt effektiva vaccin är det nu viktigt att komma åt så många människor som möjligt. Om man räknar på det och överväger att den nya varianten smittas mycket snabbare riskerar sjukhus att överbelastas. Till följd av det måste ekonomier stänga ned, för att hjälpa sjukvården att klara av trycket.

För finansiella marknader innebär det att prognoser som gjordes mot slutet av förra året angående ekonomisk återhämtning och hur 2021 och 2022 kommer innebära ekonomisk tillväxt måste pausas. Hur länge kommer de nya nedstängningarna gälla?

Allt beror fortfarande på coronaviruset

Tabellen ovan visar prognosen för stora ekonomier under de två kommande åren, 2021 och 2022. När man tittar på detta i relation till förra året ser det ut som att de största ekonomierna i världen inte ens mot slutet av 2022 kommer ha återhämtat sig till nivåerna innan COVID-19.

Exempelvis kan vi ta en titt på Storbritannien. Deras ekonomi sammandrog med 11,3% under 2020 och förväntas växa med 4,6% under 2021 och 4,5% under 2022. Detta i sig räcker inte för att återhämta det som gick förlorat under 2020, och då har vi inte nämnt de oförutsägbara situationer som det kan leda till när landet nu stängs ned.

Det finns ett par undantag som Kina, Irland och Polen, men annars är situationen mer eller mindre densamma för alla stora ekonomier. Ju snabbare vi kan besegra viruset, desto snabbare kommer ekonomin kunna återhämta sig.

För finansiella marknader finns det risker med pandemins utveckling och hur länder reagerar, och hur detta inte har prissatts ordentligt av marknaderna. Till följd av det bör man inte utesluta en stark vändning för den amerikanska dollarn under 2021, framförallt om man överväger att konsensus just nu är att den ska försvagas ytterligare.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.