Home > Strukturella svagheter bakom USA:s arbetslöshet

Strukturella svagheter bakom USA:s arbetslöshet

En stor del av USA:s arbetslöshet beror på strukturella svagheter som bristfällig kompetens och detta kan inte lösas av ytterligare stimulanser från Federal Reserve.

Det sade Fed-chefen i Richmond, Jeffrey Lacker, i ett tal på måndagskvällen, enligt Bloomberg News.

”Vissa kommentatorer uppmanar Fed att vidta ytterligare åtgärder så länge som arbetslöshetsnivån är hög. Men om hög arbetslöshet till största delen speglar fundamentala faktorer snarare än otillräcklig konsumtion så skulle sådan stimulans inte ha så stor påverkan på arbetslösheten utan istället bara öka risken för att pressa upp inflationen”, sade han.

Efter sitt tal sade Jeffrey Lacker till journalister att USA står inför utmaningar på federal, statlig och lokal nivå och att landet måste ”växa in i” lagret av bostäder. Han räknar med en långsam återhämtning på den amerikanska bostadsmarknaden, sade han.

Han sade också att USA kommer att se jobbsiffror över och under trend och att sysselsättningsrapporten i fredags inte ändrade hans tillväxtutsikter.

Jeffrey Lacker har avvikit från majoritetens uppfattning vid samtliga tre FOMC-möten hittills i år. Hans bedömning är att Fed behöver börja höja styrräntorna i mitten på 2013 för att hålla nere inflationen.

Feds vice-chef Janet Yellen har sagt att hon är orolig för att den strukturella arbetslösheten kan stiga om ”arbetsmarknaden läker alltför långsamt”, medan Fed-chefen Ben Bernanke sagt att ”fortsatt svaghet i den samlade efterfrågan sannolikt är den övervägande faktorn” för arbetslösheten.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.