Home > Styrka i ekonomin skapar ”helt nytt läge” enligt finansministern.

Styrka i ekonomin skapar ”helt nytt läge” enligt finansministern.

Sverige har styrkan att vända de ekonomiska klyftorna, samtidigt som vi bygger upp skyddsvallar för framtiden.

Det sade finansminister Magdalena Andersson vid en pressträff på tisdagen.

Hon lyfte fram att regeringen har ”skapat kostnadskontroller”, fört en stram finanspolitik och att fler i arbete har ökat skatteintäkterna.

”Styrkan i Sveriges ekonomi och offentliga finanser skapar ett helt nytt läge för att investera framåt, men också bygga skyddsvallar för sämre tider, som vi vet alltid kommer”, sade hon.

Magdalena Andersson sade att det ekonomiska läget i världen inte har förändrats så mycket den senaste tiden och att det är små revideringar från i december.

Mycket tyder på att ekonomin i omvärlden stärks, vilket bekräftas av både förtroendeindikatorer och utfallssiffror, enligt finansministern, som tillade att råvarupriserna börjat stiga.

”Prognosen ser ganska god ut, men det finns betydligt fler nedåtrisker än uppåtrisker”, sade hon.

Regeringen ser samtidigt betydande politiska risker i Europa och USA, bland annat förknippade med brexit och Trump, med risk för ökad protektionism.

De lyfter också fram oro kring stabiliteten i den europeiska banksektorn, liksom möjliga obalanser i tillgångspriserna.

Hamnar man i ett läge med fallande börser och stigande räntor kan det få effekter för svensk ekonomi, konstaterade finansministern.

För svensk del betecknade hon den svenska arbetsmarknaden som ”urstark”, med den lägsta arbetslösheten sedan finanskrisen 2008. Sysselsättningsgraden är den högsta sedan 1992.

”En väldigt, väldigt hög sysselsättningsgrad. Utvecklingen ser väldigt bra ut”, sade hon och tillade att andelen personer i ersättningssystemen samtidigt minskar stadigt.

Hon sade också att ”vi har väldigt goda marginaler” i de offentliga finanserna och att detta gör att regeringen kan satsa ”framåt” med investeringar.

Finansministern noterade vidare att endast Luxemburg har starkare finanser än Sverige i EU, medan sysselsättningsgraden är den högsta i EU, enligt finansministern.

Magdalena Andersson tog också upp förändringar i vårändringsbudgeten, som att polisen får 700 miljoner kronor redan i år, men att även förebyggande arbete krävs för att komma åt brottsligheten. Socialtjänsten får 150 miljoner kronor till barn- och ungdomsvård ytterligare i år, medan ytterligare 100 miljoner kronor mer läggs på barns och ungas psykiska hälsa.

Ytterligare 500 miljoner kronor läggs på åtgärder för klimatet, i förhållande till höstbudgeten, medan totalförsvaret stärks med 500 miljoner kronor (försvarsuppgörelsen) och förlossningsvården tillförs 500 miljoner kronor.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
ECB
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto