Home > Morgonrapport: ”Styrkebesked i OMXS30 bestående..?”

Morgonrapport: ”Styrkebesked i OMXS30 bestående..?”

OMXS30 bröt till sist upp från intervallet 1380-1400 och påvisade därmed en köpsignal. De tekniska signalerna är fortsatt positiva även om högre volymer hade varit önskvärt för att bekräfta styrkan. Vi ser nu 1400 som ett svagt stöd och nästa motstånd redan vid 1410, men kommer väl ihåg att det kan bli en något nervös börs inför skotsk omröstning som stänger kl. 23 ikväll. Fed-mötet var i linje med förväntningarna och vi bjöds på ledamöternas uppdaterade förväntningar om den framtida räntenivån. 

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Dagens Analys för OMXS30-index

OMXS30 1h-graf sedan 19 aug
OMXS30 1h-graf sedan 19 aug

Igår pallrade sig börsen upp över 1400 utan minsta tveksamhet och stängde +0,84 % på 1407. Även om högre volym hade förstärkt köpsignalen så var stängningen klart ovanför det tidigare intervallet vilket är positivt. Den tekniska analysen talar för fortsatt styrka men givetvis vet man aldrig vad nyhetsflödet ska ge oss. När en nivå som länge varit ett motstånd bryts och börsen stänger ovanför tenderar motståndet ofta att förvandlas till ett stöd. Resonemanget bakom fenomenet är att när väl prisområdet ovanför en nivå konstaterats som köpvärt anses nivåer under därefter som billiga och köpare kommer snabbt in och ”fyndar” om priset går ned mot den tidigare nivån.

OMXS30 dagsgraf
OMXS30 dagsgraf

Endast tre (Ericsson, Getinge & Electrolux) av de 30 aktier i indexet var minus igår. Utvecklingen runt om i Europa var även den grön med undantag för Londonbörsen som var svagt ned.  Gårdagens utveckling var en köpsignal för den som vill följa trenden, dock ligger nästa motstånd på uppsidan väldigt nära, vid 1410. På dagsgrafen kan man tydligt se hur tidigare försök under sommaren att bryta upp har lyckats. 1.409,44 är den högsta stängningsnivån sedan it-bubblans dagar som vi alltså bara var drygt två punkter ifrån igår. Ett bättre förhållande mellan risk och avkastning ges om ett köp initieras på en rekyl nära stöd på nedsidan, då det inte är omöjligt att vi får se lite pendlande mellan 1400 och 1410. Studerar vi omsättningen ser vi att den är mycket lägre än i våras, för en riktigt tydlig trendbekräftelse skulle vi vilja se volymer upp mot 14 miljarder. På uppsidan har vi inte några tydliga nivåer att sikta in oss på utan får istället fokusera på ifall trendstyrkan håller i sig.

Som förväntat kapade Fed obligationsköpen till 15 miljarder, behöll räntan oförändrad samt bibehöll ordvalet ”considerable time” för den låga räntemiljön. 15 av 17 Fed-ledamöter tror att räntan höjs under 2015 och medianprognosen för slutet av 2015 ligger på 1,375 % innan 2,875 % och 3,75 % i slutet av de efterföljande två åren. Under kvällen stängde S&P 500 efter en stökig utveckling till sist +0,13 % med råvaror och telekom som starkaste sektorer.

SCB levererar idag kl. 9:30 reviderad BNP för kvartal två och förväntan ligger på att statistiken har justerats upp marginellt från det snabbräknade utfallet på +0,2 % jämfört med första kvartalet och 1,9 % högre än kvartal två förra året. Internationellt riktas blickarna mot den skotska omröstningen som avslutas 23:00 och till imorgon bitti lär vi ha ett preliminärt besked.  

I Japan kom i natt statistik över utrikeshandeln som visade på att exporten minskade med 1,3 % jämfört med förra året, en mindre nedgång än den förväntade på -2,6 %. Importen sjönk även den, -1,5 % mot väntade -1,2 %. På morgonen stod Nikkei225 +1,23 % med en försvagad yen och HangSeng var -0,72 %.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Gårdagens Marknadsutveckling

Stockholmsbörsen steg på onsdagen i likhet med övriga europeiska börser mot bakgrund av ett nytt kinesiskt stimulansprogram och förhoppningar om en fortsatt mjuk amerikansk penningpolitik.

Uppgången var bred, med såväl råvarubolag som banker bland de största vinnarna. SSAB intog toppositionen bland storbolagen.

Vid stängning var OMXS30-index 0,8 procent upp till nivån 1.407,0. Index var därmed bara en hårsmån från noteringen 1.409,44 – den högsta stängningsnivån sedan it-bubblans dagar i början av seklet. Aktier för knappt 11 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

Kinas centralbank inledde på måndagen ett stimulansprogram som innebär att landets fem största banker ska bistås med motsvarande 580 miljarder kronor i likviditet. Avsikten är att bromsa den ekonomiska avmattningen i landet.

De kinesiska bankerna reagerade positivt och även i Europa var banksektorn ledande. I Stockholm steg Nordea 2,1 procent, följd av SEB och Swedbank som adderade 2,0 respektive 1,4 procent.

Amerikanska Federal Reserves räntebesked, åtföljt av nya prognoser och presskonferens med Fed-chefen Janet Yellen, väntades först efter de europeiska handelsplatsernas stängning.

Enligt Wall Street Journals inflytelserike ekonomireporter skulle centralbanken kunna behålla frasen ”considerable time” i sitt pressmeddelande, vilket tolkades positivt av marknaden.

Vidare visade ett index över stämningen bland husbyggare i USA en oväntad uppgång till nivåer som inte setts sedan 2005.

OMXS30-index toppas av SSAB, vars A-aktie steg 3,2 procent. De amerikanska konkurrenterna US Steel och Nucor steg båda brant efter att ha flaggat för bättre resultat kommande kvartal.

Boliden noterades för en uppgång med 1,4 procent till 118:80 kronor, och tangerade därmed den högsta kursen sedan slutet på 2012. Exane BNP Paribas har höjt riktkursen med 10 kronor till 135 kronor och sällar sig därmed till en växande skara analytiker som skruvat upp sina förväntningar på gruvbolaget under september.

Bland de konjunkturkänsliga råvarubolagen märktes också uppgångar på drygt 2 procent för massa- och pappersjätten Stora Enso och förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs.

Uppåt var det även för Kinnevik, som steg 2,1 procent efter tio handelsdagar i följd med röda siffror. Prisintervallet för delägda e-handelsbolaget Zalando, som står inför en börsnotering på Frankfurtbörsen, väntas i samband med torsdagens kapitalmarknadsdag, enligt medieuppgifter.

I verkstadssektorn stack Alfa Laval, Atlas Copco och Assa Abloy ut med fortsatta uppgångar. Andra tungviktare som steg var mediebolaget MTG och polymertillverkaren Hexpol, som båda ökade cirka 2 procent.

Bland dagens få förlorare i OMXS30 fanns Ericsson och medicinteknikbolaget Getinge.

Utanför index tappade Com Hem 1,5 procent. Berenberg Bank har inlett bevakning med rekommendationen sälj.

På listan över små bolag retirerade Seamless, som är verksamt inom betalningslösningar för mobiler, drygt 5 procent. Affärsvärlden ger aktien en säljrekommendation.

Skandaldrabbade Fingerprint Cards backade åter, för dagen med 3,3 procent till 29:30 kronor, den lägsta kursen på 18 månader.

Detta händer idag

RAPPORTER
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Oracle (efter USA-börsernas stängning)

BÖRSSTATISTIK
– Volvo: lastvagnsleveranser augusti kl 8.30

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Advenica: första dag för handel på First North
– Phase Holographic: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 2/10)

KAPITALMARKNADSDAG
– Kinnevik: webbsänd kl 9.00

MAKROSTATISTIK
– Japan: handelsbalans augusti kl 1.50
– Kina: bostadspriser augusti kl 3.30
– SCB: BNP 2 kv kl 9.30
– Storbritannien: detaljhandel augusti kl 10.30
– Storbritannien: CBI industritrend september kl 12.00
– USA: nyanmälda arbetslösa, veckodata kl 14.30
– USA: bostadsbyggande augusti kl 14.30
– USA: Bloomberg hushållsförtroende, veckodata kl 15.45
– USA: Philadelphia Fed index september kl 16.00

CENTRALBANKER
– SNB: räntebesked kl 9.30
– Norges Bank: räntebesked, penningpolitisk rapport kl 10.00
– Riksbanken: Kerstin af Jochnick talar om ”läget i den svenska ekonomin”, ingen publicering kl 10.00
– ECB: resultat första TLTRO (lång villkorad repa) kl 11.15

MAKRO ÖVRIGT
– Spanien: säljer statsobligationer kl 10.30
– RGK: annonserar emission realobligationer kl 16.20
– Storbritannien: vallokaler stänger efter att Skottland röstat om självständighet kl 23.00

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.