Home > Svåra ord på börsen

Svåra ord på börsen

Alligator spread

Alla komplicerade kombinationer av köp- och säljoptioner, eller andra derivat, vars enda syfte är att generera så mycket courtage som möjligt till mäklaren som rekommenderar dem. Eventuella vinster äts oftast upp av courtaget.

Aunt Millie

En investering som helt enkelt är för simpel. En investering som kan tänkas intressera Millie är, kort sagt inte tillräckligt sofistikerad.

Big swinging dicks

Från Michael Lewis bok Liar’s Poker, som handlar om hans erfarenheter som obligationshandlare hos Salomon Brothers i New York i slutet av 80-talet. De galnaste och bästa handlarna på Salomon Brothers kallades – bland annat – ”big swinging dicks”

Bowie bond

Obligation var ränta är kopplad till intäkter från sångaren och låtskrivaren David Bowie. Obligationslånet emitterades ursprungligen 1997 för totalt 55 miljoner dollar.

Conspicious consumption

Begrepp från en av sociologins klassiker, The Theory of the Leisure Class från 1899, skriven av den amerikanske ekonomen och sociologen Thorstein Veblen. Begreppet visar hur en allt effektivare modern ekonom skapar välstånd och överflöd. Men i stället för att den moderna människan slår av på takten och arbetar mindre används överskottet till konsumtion av onödiga saker. Med andra ord: Överskottet går till eliten som bränner det på oväsentligheter och lyx. Begreppet används även som en varningssignal när en överhettad ekonomi är på väg att vända.

Dead cat bounce

Dead cat bounceFrån efterdyningarna av Svarta måndagen den 19 oktober 1987. Liknelser säger att en katt som släpps från toppen av en skyskrapa kanske studsar lite när den slår i marken, men likväl är den stendöd. Det är likadant i en kraftigt fallande aktiemarknad. En kort, snabb rekyl uppåt under nedgången är inget mer än ett fåfängt ryck i en död marknad.

Elefanter

Stora institutioner, till exempel pensionsfonder, försäkringsbolag och banker.

Fallande kniven

En typisk liknelse från finansvärlden som ska illustrera hur en fallande marknad beter sig. En fundamentalist (en analytiker som använder fundamental analys för att värdera företag) och en charist (som använder fundamental analys för att värdera marknaden ) år middag tillsammans. När chartisten häller upp mer vin råkar han stöta till sin bordskniv, som faller ned från bordet med spetsen före och sätter sig i fundamentalistens sko. Fundamentalisten sitter alldeles stilla under tiden. Charisten ber om ursäkt och undrar: ”Varför flyttade du inte på foten?” Fundamentalisten funderar en stund och svarar: ”Jag trodde att den skulle vända uppåt igen.”

Gaijin

Japanska för utlänning. Utländska investerare i Japan kallas ofta för Gaijin.

Hammering

Ett gammalt tryck, ursprungligen från Londonbörsen. Någon av börsens anställda slog tre slag med en klubba i bordet för att få tystnad innan han meddelade att något av medlemsföretagen hade gått i konkurs. I USA har uttrycket fått innebörden av en intensiv försäljning av en aktie (hammering the market) som anser övervärderad.

In the tank

Börsen rasar

Junk bond

Från 1980-talet i USA, översätts till svenska närmast med skräpobligation. Junk bonds förknippas ofta med finansmannen Michael Milken, som hjälpte finansmän som Ivan Boesky att genomföra fientliga företagsköp genom att emittera skräpobligationer. Junk bonds har mycket hög risk, eftersom de saknar säkerhet, men ger i gengäld möjlighet till hög avkastning. Milken var delaktig i flera fientliga uppköp under 1980-talet. Han arbetade vid investmentbanken Drexel Burnham Lambert, som sedan gick i konkurs efter ett insideråtal mot Milken 1990. Milken fick två års fängelse och böter på 1 miljard USA-dollar, det högsta bötesbeloppet hittills.

Klä bruden

Att försöka förbättra ett företags siffror inför en börsintroduktion, en sammanslagning eller en försäljning.

Lutine Bell

En skeppsklocka som bärgades 1859 från en fregatt med namnet Lutine. Fregatten hade förlist 60 år tidigare, 1799. Klockan hänger vid ingången till Lloyd’s försäkringsbolag i London. Klockan ringde tidigare en gång för dåliga nyheter och två gånger för goda. I dag ringer man i klockan innan viktiga nyheter ska släppas på marknaden.

Misery index

Från lågkonjunkturen 1977-1981 i USA. Misery index (Eländes index) = inflation + arbetslöshet + marknadsränta. Har oftast ett omvänt samband med aktiebörsen, det vill säga när index står högt rasar börsen. Indexet publiceras bland annat av Wall Street Journal.

Naken option

Option som ställs ut utan att säljaren äger det underliggande värdepappret.

OPM

Other People’s Money, andras pengar. Det är alltid lättare att ta risker men pengar som inte är ens egna.

Pip

En hundradel av en ”basis point”, eller punkt som det heter på svenska. En pip är alltså en hundradel av en hundradels procent.

Qardhul Hasan

Muslimsk term för ett räntefritt lån. Qardhul Hasan innebär att det är förbjudet att låna ut pengar för att tjäna ränta. Låntagaren återbetalar alltså bara lånebeloppet men kan diskret betala lite extra som ett bevis på uppskattning.

Rocket scientist

En sällsynt begåvad matematiker, dataexpert eller statistiker som arbetar som analytiker hos en investmentbank, ofta med marknadsanalys eller med komplicerade positioner i derivatinstrument.

Svarta måndagen

black mondayMåndagen den 19 oktober 1987 rasade New York-börsen 508 punkter, eller 22,6 procent. Det är fortfarande den enskilt största nedgången under en dag.

Ten-baggar

En aktie som har tiofaldigast i värde, eller som kan göra det. Uttrycket kommer från den legendariske fondförvaltaren Peter Lynch, som var speciellt duktig på att finna ten-baggers (tiotaggare)

Underliggande vara

Den tillgång som en option, en termin eller en warrant är baserad på, till exempel en aktie, ett index eller en råvara som spannmål.

Volla

Volatilitet, hur sabbrörligt ett värdepapper är jämfört med marknaden i övrigt.

White-shoe firm

En topprankad investmentbank. Uttrycket kommer från den typ av skor som var populär i amerikanska Ivy Leauge-skolor under 1950-talet. De bästa Ivy Leauge-studenterna gick till de bästa investmentbankerna.

Investera som mästare

Beskrivning:

Lär dig vad de stora mästarna har gemensamt. Hur de arbetar, lever, tänker och investerar. Jonas Bernhardsson guidar dig bland sjutton utvalda, starka personligheter och deras investeringsstilar.

Du får i boken träffa kända och okända börsprofiler som under en lång tid utmärkt sig på börsen – antingen genom att de har lyckats exceptionellt bra – eller också misslyckats kapitalt.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto