Home > Svårt att skapa prognoser pga. pandemin? En prognos för Euro-området 2021

Svårt att skapa prognoser pga. pandemin? En prognos för Euro-området 2021

Euro-området drabbades av en av de mest allvarliga ekonomiska sammandragningarna under 2020. COVID-19-pandemin slog hårdare mot Europa än andra delar av världen, åtminstone om vi dömer av antalet nedstängningar och hur långvariga de var

Trots allt detta har den gemensamma valutan, euron, blivit en av de starkaste valutorna på valutamarknaden. Den har bokstavligt talat ökat mot alla G10-valutor, framförallt mot dess främsta rival, den amerikanska dollarn.

Hur ser framtiden ut för ekonomin i Euro-området? Här är ett par scenarier.

Hur ser framtiden ut för Europa?

En av anledningarna till varför euron är så stark har att göra med den gemensamma reaktionen på krisen. Europa utfärdade gemensam skuld, ett drag som signalerade en enhetlighet i Euro-området, vilket bådar väl för det europeiska projektet.

Men vägen mot den tillväxt som vi såg innan COVID-19 är lång och full av hinder. Euro-områdets ekonomi ser ut att återhämta sig till nivåerna innan COVID-19 först under det fjärde kvartalet 2022. Detta innebär att detta först sker om cirka två år – så allvarlig är den nuvarande ekonomiska sammandragningen!

Nästa år förväntas ekonomin vända, framförallt tack vare hopp om att de nya vaccinen kommer bli effektiva i att stoppa pandemin. Även om så blir fallet tar vaccination tid, och den ekonomiska återhämtningen kommer ske gradvis.

Inflationen förväntas ligga nere under året som kommer. Riskerna lutar nedåt, och med lite tur kan den europeiska centralbanken (ECB) lyckas få inflationen att hamna nära 1%. Risken är dock att inflationen kommer hota att röra sig under noll, vilket är något ECB inte kan acceptera.

2021 kommer bli ett år som domineras av förlängt finansiellt stöd i Euro-området. Faktum är att de finansiella reglerna i EU redan har pausats, vilket innebär att länder har mer makt att agera på eget bevåg.

Dessutom har vi Brexit. Vi vet fortfarande inte hur relationen mellan EU och Storbritannien kommer se ut efter årsskiftet. Det vi vet är att påverkan på Euro-områdets ekonomi blir negativ, vilket gör det ännu svårare att återhämta sig från den mest allvarliga lågkonjunkturen i modern tid.

Förra veckan sade Isabel Schnabel, styrelsemedlem på ECB, att euron är starkare under 2020 av god anledning. Under 2021 är risken att den starka valutan blir ett problem för inflationen, vilket sätter press på ekonomisk tillväxt och hotar ECB:s trovärdighet.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.